bezár
 

színház

2011. 12. 10.
A Zsolnay negyedben kapott új otthont a Janus Egyetemi Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Weöres Sándor Holdbeli csónakos című művének bemutatójával avatja fel teátrumát és ünnepli fennállásának 15. évfordulóját a Janus Egyetemi Színház (JESZ) a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben szombaton.

Szkéné színház

A JESZ honlapján azzal indokolja a darabválasztást, hogy Weöres Sándor életének egy részét Pécsen töltötte, műveit Pécsnek szánta, pécsi alkotótársakkal álmodta színpadra, de ezek az álmok ritkán tudtak valóra válni.

Emellett Weöres Sándor e mítoszt és vásári komédiát felvonultató, szerelmi és üdvtörténetet is magában foglaló kalandos játéka kérdésfelvetéseiben, összetettségében a mesei megoldások ellenére alkalmas arra, hogy a JESZ közönségét, az egyetemistákat megszólítsa. A darab kihívás a társulat számára. Együtt játszanak benne fiatal egyetemisták és alapító tagok, közben a közönség láthatja, milyen látványvilág felépítésére képes az új helyszín.

Mikuli János, a JESZ vezetője az előadás előtt az MTI-nek elmondta: a modern hang- és fénytechnikával felszerelt új stúdiószínház 150 négyzetméteres játszótere másfélszer nagyobb a korábbinál, így 50-60 helyett 80-100 néző befogadására alkalmas. Próbaterem és öltözők is tartoznak hozzá, ennek köszönhetően a művészek jobb körülmények között készülhetnek az előadásokra.

A vezető kiemelte, hogy a kedvezőbb feltételek minden bizonnyal jó hatással lesznek a szakmai munkára, de nem jelentenek léptékváltást, vagyis a JESZ továbbra is a Pécsi Tudományegyetemnek a színművészet iránt érdeklődő hallgatóit integráló, a közönséghez térben közeli, őszinte teátrum tud maradni.

Mikuli János csodának nevezte, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben és kulturális közegben a JESZ nagyobb és modernebb otthont kaphatott. Utalt rá, hogy a hazai felsőoktatási intézmények színházai rendszerint oktatási intézmények helyiségeiben, művelődési házakban működnek, a JESZ az első, amelynek munkájához professzionális feltételeket teremtettek.

A vezető emlékeztetett arra, hogy a JESZ 1996-ban jött létre. Fennállásának másfél évtizede alatt félszáz bemutatót és 650 előadást tartott, ezekre mintegy 40 ezren voltak kíváncsiak. Eddig 220, a pécsi egyetem karain tanuló egyetemista kapcsolódott be a tevékenységükbe, közülük 12-en lettek hivatásos színművészek.

Mikuli János örömének adott hangot, hogy 15 év alatt 30 hivatásos, köztük egy Kossuth- és három Jászai Mari-díjas művész is vállalta velük a munkát.

A társulat a produkcióival bejárta Magyarországot, emellett többször szerepelt külföldön is. A JESZ által 1999-től évente, később pedig pénzügyi forrásoktól függően, két-három évente megrendezett, egyetemi színjátszók hazai és nemzetközi fesztiváljain 11 ország egyetemi és főiskolai színjátszóit látták vendégül.

A JESZ szombati színházavató ünnepségén díjakat, emlékplaketteket vehetnek át azok, akik teljesítményükkel hozzájárultak a teátrum fejlődéséhez, sikereihez.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban

Más művészeti ágakról

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés