bezár
 

art&design

2011. 12. 09.
Unitas-Tátra autóritkaságok a Közlekedési Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az 1920-as évekből származó, magyar-cseh Unitas-Tátra gépkocsik utolsó három fennmaradt példányát mutatja be a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) szombattól látogatható kiállítása.

prae.hu

Az 1928-tól gyártott mintegy 500 darab Unitas-Tátra gépkocsiból a szakemberek ma már csak három példányt tartanak számon, melyeket restaurált, üzemképes állapotban, együtt mutat be a Közlekedési Múzeum - tájékoztatta az MTI-t pénteken az intézmény.

A kiállítás ajánlója szerint az egykor Bádogtacskó, Viharkabát vagy Hegyimiska neveken becézett jármű népautónak készült, a két világháború közötti időszakban 3600-4000 pengőért lehetett hozzájutni.

A kifejezetten könnyű, 710-750 kg saját tömegű, kéthengeres léghűtéses boxermotorral ellátott kisautó óránként maximum 70 kilométeres sebességre volt képes.

A mára ritkaságszámba menő autókat az 1920-ban a hadsereg egyik autójavító üzeméből megalapított cég, az Unitas Automobil Ipar és Kereskedelmi Rt. gyártotta, mely 1928-tól a Ringhoffer konszernhez tartozó cseh Tatra autógyár magyarországi képviseletét látta el.

A kéthengeres típusok alvázaira saját tervezésű karosszériákat is építettek és ezzel megszületett az Unitas-Tátra gépkocsi.

Öt év alatt mintegy félezer Unitas-Tátra gépkocsit állítottak elő az üzemben. A gazdasági válság idején saját járműveiket visszavásárolták és a karosszériák átépítésével bérautó-fuvarozó és taxi részleget is működtettek. A cég 1933-ban felhagyott a karosszériák építésével, de a Tátra márka képviseletét 1948-ig, az üzem államosításáig ellátta.

Az Unitas-Tátra gépkocsikból megmaradt három példány különféle karosszériaváltozatokkal, a gépkocsik tulajdonosai - Földi Balázs, Révy László és Velich István - kölcsönzésével, valamint anyagi támogatásával került a kiállításba.

Az autóritkaságok 2012. február 29-ig tekinthetők meg a Közlekedési Múzeum Kupolacsarnokában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés