bezár
 

art&design

2011. 12. 09.
Emlékérem a Giorgio Vasari-jubileumra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Emlékérmet adott ki Giorgio Vasari születésének ötszázadik évfordulójára a Szeged-Csanádi Egyházmegye és a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány. A bronz és ezüst változatban is elkészült alkotást pénteken mutatták be Szegeden.

prae.hu

Tóth Sándor szobrászművész 42 milliméter átmérőjű, bronzból, illetve ezüstből készült alkotásának egyik felén Giorgio Vasari portréja látható.

Az ábrázolás a Munkácsy-díjas szegedi szobrászművész néhány esztendeje készített, és Firenzében nemzetközi elismerést nyert domborművének kicsinyített változata. Az érem másik oldalán Vasari - a szegedi Móra Ferenc Múzeumban őrzött - Angyali üdvözlet című tondójának egy részlete látható.

Zombori István történész, a Historia Ecclesiastica Hungarica Alapítvány szakmai vezetője az emlékérem különlegességének nevezte, hogy a domborművek miatt csaknem kétszer olyan vastag, mint egy hagyományos egyunciás érme, és tömege is mintegy duplája, 51 gramm.

Az éremből egy-egy bronz és ezüst változatot a múlt héten elhelyeztek a Vatikáni Múzeumban - tette hozzá Zombori István.

Az Angyali üdvözlet című alkotásról két évvel ezelőtt bizonyosodott be, hogy valóban Vasari alkotásáról van szó. Az elmúlt évek kutatásai szerint V. Pius pápa rendelhette meg Vasaritól 1569-ben a Vatikánban akkor készülő új épületszárnyba.

A képet a pápai lakosztály Szent Mihály-kápolnájába festette a mester. Előrehaladott kora miatt az ott készült freskókat vélhetőleg segéde készítette el, de az oltárképet és a kupolát tartó négy oszlopra a négy tondót - kör alakú képet - Vasari festette.

A képek a Vatikánban a 19. század közepéig voltak a helyükön, majd amikor az 1800-as évek közepén beköszöntöttek az "új idők", a középkori, illetve reneszánsz alkotásokat eltávolították, a freskókat lemeszelték. A főoltár Livornóba került, a négy tondó azonban eltűnt.

A táblakép 1925-ben hagyatékként került a szegedi közgyűjteménybe az akkori igazgatónak, Móra Ferencnek köszönhetően. A szegedi Zsótér család 1896-ban vásárolta egy hivatásos kereskedőtől, azt azonban nem tudni, hogyan került a kép egy magyar kereskedőhöz, és mi lett a másik három tondóval.

Az 1511. július 30-án Arezzóban született Giorgio Vasari festő, építész, művészettörténeti író volt. Michelangelo tanítványaként a mester nagy római falfestményeinek másolásával képezte ki magát.

Michelangelóval tanítványi-baráti kapcsolatot ápolt, festett képeket is Michelangelo útmutatásai szerint, és az ő tanácsára kezdett építészeti tanulmányokat folytatni. Vasari Firenzében nagyrészt a Medici-család szolgálatában állt. Ő tervezte az Uffizi-palotát, a Mediciek kormányzatának székhelyét is. A művészettörténészek szerint a reneszánsz szót minden bizonnyal ő írta le először.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés