bezár
 

art&design

2011. 12. 08.
Budapesti fotómúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egységesen üdvözölték a szakma képviselői a témában rendezett csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón, hogy az Ötvenhatosok terén létrehozandó MúzeumLigetben egy jelentős fotómúzeum is épüljön. Baán László kormánybiztos hangsúlyozta: a részletek kidolgozása a következő két évben várható.

prae.hu

A MúzeumLigetbe tervezett két-három új épülettel, a Műcsarnokkal és a Szépművészeti Múzeummal együtt egy kilométer hosszú múzeumi sor jöhet létre egy ma kihasználatlan területen - vázolta elképzeléseit a Műcsarnok mögött létrehozandó negyed koncepciójáért felelős kormánybiztos.

A Szépművészeti Múzeumot vezető Baán László elmondta: a jelenlegi tervek szerint a MúzeumLigetben a Szépművészeti és a Magyar Nemzeti Galéria egyesített gyűjteményének Új Képtára épülhet fel, mellette valószínűleg egy új magyar fotómúzeum és esetleg egy harmadik múzeumépület.

A területen megvalósítandó intézmények köréről szóló koncepciót 2012 júniusáig kell a kormány elé terjeszteni, ezt követően kezdődhet meg a részletek kidolgozása a konkrét tervpályázat kiírási anyagának elkészültéig, melynek határideje 2013 szeptembere. Reálisan 2017-2018-ra készülhetnek el az új épületek - szólt a feladatok ütemezéséről a kormánybiztos.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a felbecsülhetetlen értékű gyűjteményt őrző Magyar Fotográfiai Múzeum (MFM) jelenleg rendkívül méltatlan körülmények között működik Kecskeméten, pedig nemzetközileg a fotográfia a legelismertebb magyar képzőművészeti ág.

Ezért adódik az ötlet: a kecskeméti intézmény költözzön az új múzeumnegyed egyik ikonikus értékű épületébe, amivel reálisan megszázszorozhatná jelenlegi, évi háromezres látogatottságát, és növelhetné Budapest kulturális-turisztikai vonzerejét - fűzte hozzá.

"Nagy várakozással tekintünk a projekt elébe, mert végre úgy látszik, a politikai döntéshozók is felfigyeltek arra, hogy a magyar fotográfia egyetemes érték" - reagált a fővárosba költözés tervére az MFM igazgatója. Baki Péter kiemelte: jelenleg a múzeum semmilyen állami támogatásban nem részesül, pedig sokmilliárd forint értékű gyűjtemény őrzéséről kell gondoskodnia.

Az igazgató hozzátette, az elképzelések szerint az új budapesti múzeumépület megépítése nem érintené a műtárgyvagyon tulajdonjogát, így az továbbra is közgyűjteményként maradna a Magyar Fotográfiai Alapítvány tulajdonában. Mint Baán László hangsúlyozta, ez a jogi megoldás nem jelentene problémát a működésben, példaként említve a hasonló mintára létrejött bécsi Leopold Múzeumot.

Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy ma a fotográfia nemzetközi szinten az egyik legmagasabbra értékelt képzőművészeti ág, ellentétben a magyarországi helyzettel, amelyen sokat változtathat egy ikonikus értékű új fővárosi múzeum létrejötte.

"Hiába vagyunk Kertész, Brassai, Moholy-Nagy szülőhazája, ha az idelátogató turistának nem tudunk tőlük mutatni egy képet sem" - fűzte hozzá Baki Péter, az új múzeumépület szükségessége mellett érvelve.

Baán László kifejtette meggyőződését, miszerint az új fotómúzeum nem más fotográfiai gyűjtemények konkurenciája lesz, ehelyett inkább azokra is "felhúzó hatást" gyakorol majd, és a fotográfia szélesebb körű elismertségét mozdítja elő.

A kormánybiztos véleményével egyetértve Kőrösi Orsolya, a sajtóbeszélgetésnek helyet adó Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház igazgatója is hangsúlyozta: nem vetélytársként, inkább lehetőségként tekintenek a tervezett új intézményre.

Az MTI kérdésére válaszolva Baán László és Baki Péter elmondták, átgondolandó, hogy a majdani fővárosi MFM gyűjteménye milyen fotográfiai anyagokkal bővüljön, Baki Péter azonban elárulta: jelenleg elsősorban két magángyűjtemény, a Gadányi-kollekció és a Hórusz Alapítvány gyűjteményének befogadásában gondolkodnak.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés