bezár
 

art&design

2011. 12. 08.
Klasszikusok és modernek a Belvedere Galéria aukcióján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A klasszikus darabok mellett számos színvonalas modern mű is szerepel a Belvedere Galéria szombati árverésén, ahol összesen 186 tételt, köztük festményeket, szobrokat és grafikákat kínálnak eladásra.

prae.hu

A Belvedere Galéria csatlakozott a Virág Judit és a Kieselbach Galéria kezdeményezéséhez, a nemzetközi piac diktálta ármeghatározás módszeréhez, így a kikiáltási árak mellett a művek becsértékét is feltüntetik.

A 19. századi anyagban szerepel egy jellegzetes Paál László-kép, az 1872-1873 körüli évekből való Erdőszéle. A képen nyomon követhető Paál László festészetének változása, ahogyan a kimértebb, józanabb, geometrikusabb düsseldorfi stílusból a festőibb, szubjektívebb, izgatottabb barbizoni felé haladt. A festmény becsértékét 15 és 20 millió között határozták meg, kikiáltási ára pedig 12 millió forint.

Most bukkant fel Szinyei Merse Pál Erdei Út című festménye, a 8 és 12 millió forint közé becsült alkotás a művész korai éveiből, 1867-1868-ból származik. Ezek az évek Szinyei művészetében korszakhatárt, útkeresést jelentenek. Bár több hasonló, kisméretű és deszkára festett műve ismert ebből a korszakból, ezt a képet újszerű színezése, friss szemlélete teszi izgalmassá, kikiáltási ára 5,5 millió forint.

Ritkán kerül aukcióra Ferenczy Károly-festmény, ez és a Magyar Nemzeti Galéria nemrég nyitott gyűjteményes Ferenczy-tárlata egyaránt ráirányíthatja a gyűjtők figyelmét az aukción kínált Festő és modellek című képre. A 7,5 és 26 millió közé becsült vászon kikiáltási ára 12 millió forint.

Mednyánszky Lászlótól több kisméretű tájképet is kínálnak, van köztük egy megviselt, kopott, de figyelemre méltó alkotás, a Sűrű erdőben 1893-ból, ebből az időből ugyanis alig maradt Mednyánszky-festmény. A festmény becsértékét 1,5 és 2 millió forint között határozták meg, kikiáltási ára pedig 950 ezer forint.

Az anyagban szerepel még két Gulácsy Lajos-tájkép, egy Rippl-Rónai József által festett pasztell portré, Egry Józseftől egy badacsonyi táj, Kádár Bélától öt, Scheiber Hugótól pedig nyolc kép a mester legjobb korszakából.

A 20. század elejének avantgárd, expresszív, kubista alkotásai is jelentős darabok, több fontos művel képviseltetik magukat a Nyolcak művészkör festői, Tihanyi Lajos, Márffy Ödön, Czigány Dezső, Kernstok Károly. A Kassák Lajos köré szerveződött csoport vagy a Bauhausban tevékeny Moholy-Nagy László, Péri László, Weininger Andor munkái iránt nemcsak a magyar, hanem a külföldi gyűjtők és múzeumok is érdeklődnek.

A festmények és grafikák mellett néhány szobrot is kínálnak eladásra mások mellett Mattis Teutsch Jánostól, Medgyessy Ferenctől és Borsos Miklóstól.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés