bezár
 

art&design

2011. 12. 07.
Kaposvár kéri a Rippl-Rónai örökséget
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kaposvár önkormányzata azt kéri, hogy a Rippl-Rónai örökség és a festőművész egykori kaposvári lakóhelye, a Róma-hegyi villa megyei tulajdonból ne állami, hanem közvetlenül városi tulajdonba kerüljön.

prae.hu

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere és a kérést támogató Gelencsér Attila, a Somogy megyei közgyűlés fideszes elnöke szerdán a Rippl-Rónai villában tartott a témában közös sajtótájékoztatót.

Ez egy "atipikus vagyonelem" - fogalmazott Gelencsér Attila, hozzátéve: tudomása szerint az országban másutt nincs példa arra, hogy a megyei közgyűlés egy ingatlan kapcsán ilyen típusú szövetséget kötne a megyei jogú várossal.

Mint elhangzott, a megyei közgyűlés elnöke és Kaposvár polgármestere közösen lobbizik a kérdésben döntő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál, hogy a Rippl-Rónai-villa Kaposvár tulajdona legyen.

Gelencsér Attila szerint a legfontosabb érv emellett az, hogy a villa mindig is a kaposváriaké volt, a városban élők büszkeségét és identitását erősítette. Hozzátette: az érzelmi kötődés mellett erős érv az is, hogy jelenleg éppen Kaposvárral közös beruházásban újítják fel a villát és annak parkját.

Szita Károly kiemelte: a somogyi megyeszékhely Rippl-Rónai iránti elkötelezettsége megkérdőjelezhetetlen, és a város jó gazdája lenne a múzeumként működő Róma-hegyi villának, valamint az ott kiállított 212 festményből álló gyűjteménynek.

A polgármester kitért arra, hogy a festőművész neve egybeforrt Kaposvárral és fontosnak nevezte, hogy az örökség az övék is maradjon. Szita Károly fontosnak tartja, hogy ne az államtól kelljen visszakérniük az ingatlant, kerüljön az közvetlenül a városhoz a megyétől.

A festőművész születésének 150. évfordulóján az önkormányzat 2011-et Rippl-Rónai emlékévnek nyilvánította, és ez határozta meg az év kulturális eseményeinek nagy részét.

Szita Károly úgy vélte, a város szülöttéhez való kötődést erősíti az immár évtizedes múltra visszatekintő tavaszi Festők városa hangulatfesztivál is vagy Rippl-Rónai szobrai Kaposvár közterein.

Az 1868-ban épült, Rippl-Rónai Józsefnek 1908 és 1927 között otthont adó Róma-hegyi villa és a műterem, valamint a park megyével közös felújítására, illetve korszerűsítésére európai uniós támogatással 239 millió forintot költenek.

A jövő évben elkészülő beruházás keretében megújul a villa és a műteremház homlokzata a tetőkkel és a járdákkal együtt, akadálymentes, föld alá süllyesztett látogatóközpont fogadja az érdeklődőket, amelynek kiállítótere irodalmi- és zenei estek, tanácskozások színteréül szolgálhat, alkotótáboroknak, szakköröknek, előadásoknak adhat helyet.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés