bezár
 

irodalom

2011. 12. 07.
11 milliárd forintból gazdálkodhat jövőre az NKA
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A költségvetési tervezetben szereplő 10,1 milliárd forinthoz képest tovább bővülnek jövőre a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) forrásai. L. Simon László, a szervezet elnöke szerint mintegy 11 milliárd forintból gazdálkodhatnak majd.

prae.hu

A növekedés elsősorban egy a hét elején elfogadott törvénymódosításnak köszönhető, amelynek értelmében az NKA bevételei a közös jogkezelő szervezetektől származó befizetésekkel bővülnek.

L. Simon László az MTI-nek nyilatkozva úgy becsülte, hogy a valamennyi közös jogkezelő szervezetet érintő módosítás révén az NKA 700 millió és 1 milliárd forint közötti többletbevételhez jut.

Ezzel körülbelül 11 milliárd forintra növekszik az NKA jövő évi költségvetése.

Idén a szervezet tervezett költségvetése mintegy 8,7 milliárd forint volt, ebből év elején egymilliárd, majd további 605 millió forintot zárolt a kormány.

Az NKA bevétele az ötöslottó játékadójának 90 százalékából, a kulturális adó teljes összegéből, költségvetési támogatásból, gazdasági társaságok és magánszemélyek befizetéseiből, valamint a közös jogkezelő szervezetektől származó befizetésekből áll össze.

Új forrást jelent az utóbbi mellett az az új kulturális adónem is, amely a pornográf termékek és szolgáltatások után 25 százalékos befizetési kötelezettséget ír elő.

A szellemi tulajdonra vonatkozó törvények módosítása révén a jövőben az NKA számára kell átadni a közös jogkezelő szervezetek - például az Artisjus, a Filmjus vagy a Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége - jogdíjként ki nem fizetendő összegeit, amelyeket eddig szociális, illetve kulturális célra használtak fel.

Ez a befolyó jogdíjak tíz százaléka, illetve a be nem azonosítható, fel nem lelhető személyeknek járó jogdíjak 25 százaléka lehet.

A módosítás szerint az összeget az NKA "az átvétel tárgyában kötött megállapodás és a jóváhagyott támogatási politika rendelkezései szerint" használja fel, vagyis a felhasználás pontos szabályozását később alakítják ki.

A törvénymódosítás indoklása szerint az NKA-nak történő átadással a kulturális célt szolgáló összegek a jogosultak szélesebb köre számára válnak elérhetővé.

"Az NKA a működését szabályozó törvény és miniszteri rendelet alapján egy garanciákkal körülbástyázott feltételrendszer keretében gondoskodik a forrásoknak a rendeltetésük szerinti, transzparens felhasználásáról" - olvasható az indoklásban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés