bezár
 

zene

2011. 12. 06.
Ünnepi koncertsorozatot indít a Szent Efrém Férfikar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Fennállásának 10. évfordulója alkalmából ünnepi koncertsorozatot indít a Szent Efrém Férfikar, a keleti kereszténység egyházi zenéjét bemutató hangversenyek helyszíne a Szent István-bazilika lesz, ahol a férfikarral egy-egy neves vendég is fellép minden alkalommal.

prae.hu

Az Orientale lumen - Kelet világossága című koncertsorozat a Julián-naptár szerinti nagy ünnepekhez kapcsolódik. A nyitó koncertet december 19-én tartják Szent Miklós - Istenszülő tisztelete címmel, a koncerten közreműködik Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök.

Január 6-án az ortodox karácsony alkalmából tartanak hangversenyt, amelyen Szabóki Tünde operaénekes lesz a Szent Efrém Férfikar vendége.

Az áprilisi húsvéti koncerten Sebestyén Márta, míg a júniusi pünkösdi hangversenyen Jevgenyij Nyesztyerenko operaénekes lép fel az együttessel. A koncertsorozat a Filharmónia Budapest Kht. szervezésében jön létre.

A bizánci rítusú férfikari éneklést Magyarországon képviselő Szent Efrém Férfikar 2006 óta nemzetközileg is jelentős képviselője a stílusnak. Az énekkar 2002-es alakulása óta számos külföldi és hazai fellépést bonyolítottak le, több rangos nemzetközi fesztivál meghívott vendégei voltak - mondta el Bubnó Tamás, a kórus művészeti vezetője a koncertsorozatot beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Igric György, a Filharmónia Budapest Kht. igazgatója elmondta: azért választották a bazilikát a koncertek helyszínéül, mert itt a környezet teljesen harmonizál majd a zenével és méltó helyet ad az imádságos énekeknek.

A koncertek a hajdúdorogi egyházmegye támogatásával eljutnak Kelet-Magyarországra, Debrecenbe és Máriapócsra is.

Februárban a Budapesti Fesztiválzenekarral koncertezik majd az együttes, a Mozart Maratonon a Requiem férfiszólamait éneklik, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon pedig bemutatják Imák a Duna mellett című új programjukat.

Júniusban a cseh Concentus Moraviae Fesztivál felkérésére a From One to Twelve című összeállítással lépnek fel, amelynek különlegessége, hogy a koncerten minden egyes műsorszám egy új szólammal gazdagodik majd: nagy mesterek és kódexek zenéje egytől tizenkét szólamig szólal meg.

Kocsis Fülöp püspök emlékeztetett arra, hogy együtt jubilál a kórus az egyházmegyével: a hajdúdorogi egyházmegye jövőre ünnepli centenáriumát, amelyre számos programmal, kiadvánnyal és két zarándoklattal is készülnek.

Az egyházmegye 100 éves fennállásának tiszteletére a Szent Efrém Férfikar jövőre tervezi megjelentetni a magyar görög katolikus szent liturgia felvételét is, amelyet Kocsis Fülöp püspök papi énekével tesz még különlegesebbé.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés