bezár
 

art&design

2011. 12. 06.
Ingyenes tárlatvezetés Szent Miklósról a veszprémi ikonkiállításon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szent Miklós püspök életét helyezi a középpontba az az ingyenes tárlatvezetés, amelyet Mikulás napján, kedden délután tartanak a 18-20. századi orosz fémikonokat bemutató, nemrég nyílt veszprémi kiállításon kedden délután a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban.

prae.hu

A 2012. április 22-ig látogatható kiállítás több száz orosz fémikont mutat be a 18-20. századból, ezek főbb csoportjai a keresztek, Mária-ikonok, nyakban hordható reliefek - mondta Voigt Vilmos néprajztudós, a tárlat főrendezője az MTI-nek.

A fémikonok a magánájtatosság, az áhitat eszközei voltak, főleg az óhitű pravoszlávok használták: éjjel-nappal a testükön hordták. A "bronzba foglalt imának" is nevezett alkotások diptichon vagy triptichon formában is elterjedtek, virágkorukat a 18-19. századi oroszországi művészetben élték.

A néprajztudós tájékoztatása szerint a tárlat anyaga nem az egyes szentek szerint csoportosul, mégis feltűnő, milyen sokszor fordul elő "csodatevő" Szent Miklós alakja, akit egyházatyaként főpapi ornátusban ábrázoltak, és nem a gyermekek megajándékozójaként jelenik meg.

A fára festett orosz ikonokon megszokott volt, hogy a kép kereténél a szent élettörténetének jelenetei láthatóak. A fémikonokon ez a megoldás technikailag nem kivitelezhető, mivel az ikonok átlagos mérete csak tenyérnyi. Voigt Vilmos szerint aki a kéményben közlekedő, puttonyos, virgácsos, krampuszos Mikulást keresi, az ne menjen el a kiállításra, aki azonban gyönyörködni szeretne a vallási áhitat megjelenítésében, az annál inkább.

A kiállításon a többi között a hajósok, pékek, kereskedők, gyógyszerészek védőszentjeként ismert Miklós püspök mellett a csaknem háromszáz ikon között számos más védőszent ábrázolása is megtekinthető.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés