bezár
 

film

2011. 12. 03.
Európai Filmdíjak - Ma adják át az elismeréseket, A torinói ló három díjban reménykedhet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadják ma este az Európai Filmdíjakat Berlinben, a legnagyobb esélyesnek a dán Lars von Trier Melankólia című alkotását tartják, Tarr Béla műve, A torinói ló három jelölést kapott, közte a legjobb rendező kategóriájában.

prae.hu

A magyar alkotó a belga Dardenne fivérek, Jean-Pierre és Luc, Lars von Trier, honfitársa, Susanne Bier, valamint a finn Aki Kaurismäki oldalán szerepel a legjobb rendező kategória jelöltjei között. A torinói ló Fred Kelemen, valamint Víg Mihály révén a legjobb operatőr, illetve a legjobb zene díjában is reménykedhet.

A Melankólia összesen nyolc díjat nyerhet, de Lars von Trier cannes-i botránya szakemberek szerint rossz fényt vethet a Kirsten Dunst főszereplésével készült film megítélésére. A rendezőt májusban kitiltották a francia fürdőváros világhírű seregszemléjéről, mert szimpátiáját fejezte ki Hitler iránt és megjegyzéseket tett Izraelre. Lars von Trier később bocsánatot kért, az Európai Filmdíjak átadása előtt azonban sokan úgy gondolják, az öntörvényű dánt nem fogják elkényeztetni díjakkal a német fővárosban, ahol különösen érzékenyek a náci múlttal kapcsolatos kérdésekre.

A legjobb filmnek járó elismerésért a Melankólia mellett versenyben van Aki Kaurismäki alkotása, a Cannes-ban nagy sikert aratott Kikötői történet, a díjesővel jutalmazott brit film, A király beszéde Tom Hooper rendezésében, a belga Dardenne fivérek legújabb műve, a Srác a biciklivel, Susanne Bier Oscar-díjjal jutalmazott drámája, az Egy jobb világ, valamint a The Artist című fekete-fehér némafilm, Michel Hazanavicius munkája.

A legjobb színésznő kategóriájában a Melankólia két színésznője is díjban reménykedhet: Kirsten Dunst Cannes-ban már díjat kapott ezért a szerepért és Charlotte Gainsburg is nagy sikert aratott. Rajtuk kívül még Cécile de France, a Srác a biciklivel, Nagyezsda Markina, a Jelena és az Oscar-díjas Tilda Swinton, a We need to talk about Kevin című film szereplője szerepel a jelöltek mezőnyében.

Izgalmakat rejthet a legjobb színészek versenye, amelyben a György királyként már minden jelentős díjat besöprő Colin Firth (A király beszéde) mellett nagy esélyesként emlegetik Jean Dujardin francia színészt, a The Artist főszereplőjét, aki Cannes-ban elnyerte a legjobb színész díját. A jelöltek között van Michel Piccoli, a Van pápánk! szereplője - egyben rendezője -, André Wilms a Kikötői történet című tragikomédiából, valamint Mikael Persbrandt az Egy jobb világból.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luca Guadagnino: Challengers
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés