bezár
 

art&design

2011. 12. 02.
Iparművészek karácsonyfái a Nagytétényi Kastélyban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonhat iparművész díszített föl 26 fenyőfát a nagytétényi barokk kastély ötszáz év lakókörnyezetét bemutató szobáiban, és Méz-édes karácsony címmel kamarakiállítás és kézműves vásár is nyílik szombaton.

prae.hu

Fodor Andrea, az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Nagytétényi Kastély osztályvezetője elmondta az MTI-nek, hogy kilencedik alkalommal kértek föl iparművészeket, díszítsenek fákat az ünnepre.

Vannak köztük olyanok, akik a kezdetektől fogva öltöztetik a fenyőt, mint Sárváry Katalin Munkácsy-díjas textilművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tanára.

Ő elmondta az MTI-nek, hogy idén zöld és arany fája lesz, a mézes figurák egy részét zöld cukorba mártogatta, a másik felét pedig aranyozta. Lesz a fenyőn zöld vadnarancs és citrom, zöld cica és béka is.

Tanítványa, Egyházi Viola, aki a nyáron diplomázott a MOMÉ-n, és először díszít fát a kastélyban, elárulta az MTI-nek, hogy karácsonyi installációt készít, mégpedig egy óriás aranycipőt.

Fordított fát kell elképzelni, a hegye a cipő tűsarka, amit felgyöngyözött, mint ha a világhíres francia divattervező, Coco Chanel elegáns lábbelije lenne. A felső részen, a bebújónál három polcon pici, színes férfi-, női- és gyermekcipők sorakoznak.

A kastélyparkban idén először a XXII. kerületi művészeti egyesület, az ARTÉR művészei készítettek karácsonyi installációt.

A kamarakiállításon, a díszteremben 17.-19. századi fából faragott 16 mézeskalácsformát láthat az érdeklődő. Ugyancsak a díszteremben szombaton délben elárverezik a tavalyi iparművészeti karácsonyfa díszeket, 70 tételről van szó, a pénzt a kastélypark gondozására fordítják - mondta el Fodor Andrea, megjegyezve, hogy a kastélybelsőt Imre Kata virágkötő mester díszítette föl.

Hozzátette azt is, hogy december 30-ig tart nyitva a kiállítás, és közben a hétvégeken - karácsony kivételével - délelőtt gyermekprogramok lesznek, például föllép a Maszk Bábszínház, délután koncert hangzik felnőtteknek, játszani fog a Budafoki Mozart Ifjúsági Zenekar és a Hetedhét Együttes Ádvent a Hargitán túl címmel.

Újdonság lesz, hogy december 10-én, szombaton ipaművészek és művészettörténészek szakmai beszélgetést tartanak a kastély termeiben látható karácsonyi díszekről, december 17-én pedig a méhek és a méz élettani szerepéről fog beszélni Galambos Gyula méhész.

A látványt kiegészíti a kézműves-, valamint a bor-, méz-, illóolaj- és gyógyteavásár - összegezte a programot Fodor Andrea.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés