bezár
 

art&design

2011. 11. 29.
Szondi György fotói Szófiában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szondi György bolgarista, műfordító, könyvkiadó 44 fotójából kiállítás nyílik Fotogrammok címmel szerdán a Szófiai Magyar Intézetben, ahol bemutatják a Napkút Kiadó Magyar Kulturális Kalauz című kötetét is.

prae.hu

Doncsev Toso, az intézet igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy Szondi György bolgarista, a szófiai intézet egykori vezetője, a szófiai Szent Ohridi Kelemen Egyetem magyar tanszékének volt vendégoktatója, szenvedélyes fotográfus most ünnepli 65. születésnapját és ebből az alkalomból 44 természetfotóját állítják ki.

Szondi György a Magyar Kulturális Kalauz egyik szerkesztője és kiadója. A kötet enciklopédikus összefoglalóját adja a magyar irodalomnak, képzőművészetnek, fotónak, történelemnek és a nyelvnek.

A kiadó azt tervezi, hogy a könyvet angol nyelven is megjelenteti és reméli, hogy a szófiai bemutató után a bolgárok érdeklődését is fölkeltik a magyar kultúra értékeit összefoglaló kiadvány iránt.

A kötetet és Szondi György életútját, munkásságát Ekaterina Joszifova bolgár költőnő mutatja be. Tőle is több kötetre való verset fordított magyarra Szondi, aki Budapesten magyar-bolgár szakon végzett. Több mint 400 bolgár szerzőtől ültetett át prózát és verset magyarra, köztük van Zahari Sztojanov Egy nemzet mámora: feljegyzések a bolgár felkelésről vagy Nikolaj Hajtov Szilaj elbeszélések című kötete.

Szondi György 1999 és 2004 között vezette a szófiai magyar kulturális intézetet, majd 2004 és 2009 között vendégtanár volt a szófiai Szent Ohridi Kelemen Egyetem magyar tanszékén. A Veliko Tarnovó-i Cirill és Metód Egyetem díszdoktorává avatta. Szondi György jelenleg a Napkút kiadó igazgatója és a Napút című folyóirat főszerkesztője.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés