bezár
 

irodalom

2011. 11. 29.
Hovatovább - A Beszélő folyóirat kulturális fesztiválja
2011. november 30-ától december 14-éig
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Beszélő folyóirat decemberben Hovatovább néven rendez kulturális fesztivált, melyen roma művészek, roma művészettel és roma--szegénység-marginalitás tematikával foglalkozók, valamint vállaltan antirasszisták együtt lépnek fel, olykor együtt is működnek. A Hovatovább a (roma-nem roma) együttműködésről szól, emellett idén az oktatás, a sikeres kísérletek lesznek a központban.

prae.hu

A nyitónapon a Fesztivál fő vendége, az L. Ritók Nóra-vezette berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványi Művészeti Iskola mutatkozik be: az új kiállításukkal (gyerekrajzok és fotók azokról a helyekről, ahol a rajzokat alkotó, igen nagy szegénységben élő gyerekek élnek); két, az idei szemlén bemutatott, róluk szóló dokus filmmel és beszélgetéssel. Másik meghívottunk a Derdák Tibor, Orsós János vezette sajókazai Dr. Ambédkar Iskola lesz. 

A Fesztivál célja a mélyszegényekkel dolgozó alapítványi iskolák egyre nehezebb helyzetére felhívni a figyelmet, jövőre a támogatások megvonásával a létük kerül veszélybe. A két iskola diákjait öt napra látják vendégül, a zárónapon Varga Anikó vezetésével egy színházi előadást mutatnak majd be, ahol lesz még gyerekek számára színházi előadás (Stúdió K, Karaván), bohóc (Fogas és Kamilla), festés (Németh Ilona).

Sok más mellett a következők vállalták a részvételt:

színház  -- Krétakör (a szomolyai és ároktői kísérlettel), StúdióK (gyerekdarabokkal)

irodalom -- Parti Nagy Lajos, Tóth Kriszta, Jónás Tamás, Kőszeg Ferenc, Vajda Mihály (többen új, a fesztiválra készülő szöveggel)

dokus filmek -- Szekeres Csaba (Örvény, Toldról), Pálos György (az Igazgyöngyről)

fotó -- Vachter János (fotók Toldról és más olyan helyekről, ahol az Igazgyöngy tanítványi élnek, ezzel egészítjük ki a kiállítást)

beszélgetések -- Ferge Zsuzsa, Fliegauf Benedek (a sorozatgyilkosságról készülő Szállnak a varjak című filmjéről), Junghaus Tímea (a roma művészetről)

zene  -- Fischer Ádám (zongorán kíséri a 15 éves roma hegedűs tehetséget, Váradi Gyulát), RomanoGlaszo, Akkezdet Phiai, Khamoro, HANEM --- ők együttműködnek a roma énekes Rácz Gyöngyivel, Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, spacesh!t. 

Szerepel majd Závada Pál -- Korniss Péter Egy sor cigány című új kötete, beszélgetnek Spiró Györggyel a Feleségversenyről, az Igazgyöngy Iskola képeire írók, költők írnak majd szövegeket (Borbély Szilárd, Halasi Zoltán, Mesterházi Mónika, Németh Gábor).   

A Fesztivál helyszínei: OSA, FUGA (itt a gyerekrajzokból aukciót szerveznek, mellyel az Igazgyöngy Iskolát támogatják -- komolyzenei koncert kapcsolódik hozzá), N&N (itt cigány festők tárlata lesz a Kugler Art anyagából), Vízraktér (beszélgetés, koncert).

<iframe width="420" height="243" src="http://www.youtube.com/embed/DJNt1MVqLMs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A Fesztivál előtt a Romaversitas hallgatói iskolákat keresnek fel, hogy beszélgessenek a roma fiatalok problémáiról és lehetőségeiről, s hogy hírét vigyék a fesztiválnak, a Romaversitas egy délután Sociopoly-játékra hívja a közönséget.

Ezen kívül "önkéntes piacot" szerveznek, amelyen a különféle önkéntesek segítő szervezetek be tudnak mutatkozni, meg tudják ismerni egymást is, netán új tagokat tudnak toborozni.

A Hovatovább minden programja ingyenes, és a tervek szerint legközelebb tavasszal jelentkeznek a szervezők újabb Hovatovább sorozattal.

Fesztiválblog:
ahovatovabb.blog.hu

Hovatovább a facebookon:
https://www.facebook.com/hovatovabb

(A fotókat Vachter János készítette, ezek is láthatóak lesznek a kiállításon.)
nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés