bezár
 

zene

2011. 11. 26.
Jane Birkin, Serge Gainsbourg egykori múzsája januárban az A38-on
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesten ad koncertet január 22-én a modern francia sanzon egyik fontos szereplője, Jane Birkin; a húsz évvel ezelőtt elhunyt francia popidol, Serge Gainsbourg egykori élettársa az A38 hajón japán zenészek kíséretében énekli volt szerelme dalait.

prae.hu

Jane Birkin 1946-ban Londonban született, pályafutását színésznőként kezdte Nagy-Britanniában. 1968-ban játszott például a Wonderwall című filmben, amelynek zenéjét egy Beatle, George Harrison szerezte, ám élete gyökeres fordulatot vett, amikor elnyerte egy francia film, a Slogan egyik főszerepét - a férfi főszereplő a francia kultúra nagy provokátora, Serge Gainsbourg volt. Közös duettjük, az 1969-ben készült Je t'aime... Moi non plus gyorsan meghozta számára a világhírt.

A Birkin erotikus suttogásával, sóhajaival és nem kis brit akcentusával megtámogatott szám elképesztő siker lett, majdhogynem 1968 szimbóluma: a franciák számára ez lett az, ami mondjuk az amerikaiaknak a Hair vagy a Born to Be Wild. Gainsbourg maga is újjászületett ifjú múzsájától és ontani kezdte a lemezeket. E folyamat csúcspontja volt az 1971-es konceptalbum, a Histoire de Melody Nelson, Birkinnel a borítóján. Közös gyermekük, az 1971-ben született Charlotte Gainsbourg manapság az egyik legkeresettebb színésznőnek számít. Jane Birkin énekesnőként, színésznőként és közéleti személyiségként is óriási népszerűséget vívott ki magának Franciaországban.

Az álompár útjai 1980-ban váltak el, Birkin nem sokkal később férjhez ment Jacques Doillon filmrendezőhöz és felfedezte magának az egykori újhullámos kör. A nyolcvanas években a legnagyobb alkotók adták kézről kézre Patrice Leconte-tól Jacques Rivette-en és Agnes Vardán át Godard-ig és Alain Resnais-ig. Több César-díj jelölést is begyűjtött egy sor brit és francia állami elismeréssel együtt.

Az énekesnő az elmúlt években dolgozott együtt az egyik legnépszerűbb francia popzenekarral, a Les Négresses Vertes-tel, Goran Bregoviccsal, Brian Molkóval a Placebóból, Bryan Ferryvel (Roxy Music), Manu Chaóval, Etienne Dahóval, és koncertezett a lányának lemezt író Beckkel is.

Első magyarországi koncertjén Jane Birkin válogatást ad elő az 1991-ben elhunyt Serge Gainsbourg dalaiból, némi csavarral: most zajló turnéján - a következő két hétben Észak-Amerikában lép fel - japán zenészek kíséretében lép fel. Ennek előzménye, hogy idén tavasszal a Japánt sújtó cunami hírére Tokióba utazott és helyi zenészek közreműködésével jótékonysági koncerteket szervezett és adott. Az összeállított anyag a sajátos hangszerelésben akkora sikert aratott, hogy Birkin hamarosan amerikai, majd európai turnéra indult ugyanazokkal muzsikusokkal. A zenekar tagjai: Nakadzsima Nobujuki (zongora), Jamane Hosiko (hegedű), Szakamoto Takuma (fúvós hangszerek) és Onoe Icsiro (dob).

Jane Birkin január 22-i budapesti koncertje az A38 hajón a Tours de France - Francia zenei sorozat részeként valósul meg, a Francia Intézet támogatásával.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés