bezár
 

irodalom

2011. 11. 25.
Hovatovább fesztivál
A Beszélő kulturális fesztiválja (2011. november 30. – december 14.)
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Beszélő folyóirat decemberben Hovatovább néven kulturális fesztivált rendez, melyen roma művészek, roma művészettel és roma-szegénység-marginalitás tematikával foglalkozók, valamint vállaltan antirasszisták együtt lépnek fel, olykor együtt is működnek.

A Hovatovább a (roma-nem roma) együttműködésről szól, emellett idén az oktatás, a sikeres kísérletek lesznek a központban, remélve, hogy az egymásról sokszor alig tudó kísérletek is megismerik egymást.

A nyitónap fő vendége, az L. Ritók Nóra-vezette berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítványi Művészeti Iskola, akik új kiállításukkal (gyerekrajzok és fotók azokról a helyekről, ahol a rajzokat alkotó, igen nagy szegénységben élő gyerekek élnek); két, az idei szemlén bemutatott, róluk szóló dokumentumfilmmel és beszélgetéssel mutatkoznak be. A másik meghívott a Derdák Tibor, Orsós János vezette sajókazai Dr. Ambédkar Iskola lesz.

A fesztiválszervezők célja a mélyszegényekkel dolgozó alapítványi iskolák egyre nehezebb helyzetére felhívni a figyelmet, hiszen jövőre a támogatások megvonásával a létük kerül veszélybe.

A zárónapon a diákok Varga Anikó vezetésével színházi előadást mutatnak majd be, illetve ezen a napon további gyerekprogramokkal: a StúdióK és a Karaván előadásaival, Fogas és Kamilla bohóccal, valamint festéssel várják a fiatalabbakat.

A Hovatovább fesztiválon sok más mellett a következők vállalták a részvételt: színház – Krétakör (a szomolyai és ároktői kísérlettel), StúdióK (gyerekdarabokkal); irodalom – Parti Nagy Lajos, Tóth Kriszta, Jónás Tamás, Kőszeg Ferenc, Vajda Mihály (többen új, a fesztiválra készülő szöveggel); dokumentumfilmek – Szekeres Csaba (Örvény, Toldról), Pálos György (az Igazgyöngyről); fotó – Vachter János (fotók Toldról és más helyekről, ahol az Igazgyöngy tanítványai élnek); beszélgetések – Ferge Zsuzsa, Fliegauf Benedek (a sorozatgyilkosságról készülő Szállnak a varjak című filmjéről), Junghaus Tímea (a roma művészetről); zene – Fischer Ádám (zongorán kíséri a 15 éves roma hegedűs tehetséget, Váradi Gyulát), RomanoGlaszo, Akkezdet Phiai, Khamoro, HANEM – ők együttműködnek a roma énekes Rácz Gyöngyivel, Ujj Zsuzsi és Darvas Kristóf, spacesh!t.

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/DJNt1MVqLMs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Szerepel majd Závada Pál – Korniss Péter Egy sor cigány című új kötete, beszélgetést hallhatunk Spiró Györggyel a Feleségversenyről, az Igazgyöngy Iskola képeire írók, költők írnak majd szövegeket (Borbély Szilárd, Halasi Zoltán, Mesterházi Mónika, Németh Gábor).

További programok: "önkéntes piac", az önkéntesek és a segítő szervezetek bemutatkozására, illetve a Romaversitas Sociopoly-játéka.

A Hovatovább minden programja ingyenes.

A Fesztivál helyszínei: OSA, FUGA (gyerekrajzokból aukció az Igazgyöngy Iskola támogatására), N&N, Vízraktér.

fesztiválblog: ahovatovabb.blog.hu
FB: https://www.facebook.com/hovatovabb

Fotó: Vachter János

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés