bezár
 

színház

2011. 11. 25.
Don Carlos az Új Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Friedrich Schiller Don Carlos című drámáját mutatják be szombaton az Új Színházban, a darabot Bagó Bertalan állítja színpadra.

Szkéné színház

Bagó Bertalan az MTI-nek elmondta: eredetileg a Coriolanus című darabot rendezte volna, de a főszereplő Huszár Zsolt tragikus halála után nem tudta elképzelni, hogy más játssza a szerepet, így másik darabot választott a már adott szereplőgárdához. Hangsúlyozta: nagy dolog, hogy Gáspár Sándor és Cserhalmi György, aki régen dolgozott együtt, most együtt játszhat a darabban.

Mint a darab ismertetőjében írják, "Don Carlos, a szabadság és az önkényuralom elleni lázadás szimbólumává vált, mióta Schiller monumentális drámai költeménye 1787-ben nyomtatásban megjelent.

Schiller remekművének központi figurája azonban nem a címszereplő, a boldogtalanul szerelmes spanyol infáns, akitől apja elrabolta a menyasszonyát, sokkal inkább Posa márki, az önfeláldozó, szolgálatkész jóbarát, az elvakult idealista, aki semmiféle cselszövéstől nem riad vissza, hogy helyreállítsa az emberiség elvesztett méltóságát és kivívja a gondolat szabadságát, de még inkább az öregedő Fülöp király, aki hatalmától megmerevedve és kétségeitől tébolyultan, magányosan ül trónján, féltékenyen óvja koronáját és feleségét még saját fiától is. Az ő kezeik között Don Carlos, a lánglelkű, romantikus ifjú csak áldozat lehet".

A dráma színpadra állításakor Bagó Bertalan rendezőt az foglalkoztatta, hogy az a kegyetlen, racionális világ, amelyben ma élünk, elbírja-e az érzelmeket, van-e szükség ezekre. "Mert ugyanúgy érzelmekkel bír Fülöp is, aki egy hatalmi gépezet vezére, a szerelmesek is, akik szeretnének szabadon szeretni.

A szabadság ideológiáját képviseli Posa márki is, aki szeretné, hogy ez az ideológia jusson hatalomra. Ennek a furcsa hármas egységnek a feszültsége izgatott" - fogalmazott a rendező, hozzáfűzve, hogy a dráma állandóan aktuális, hiszen remekmű.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a színház új igazgatójának kinevezéséről szóló döntés már a próbák megkezdése után több héttel született meg, a rendezői koncepció nem változott emiatt, a politikai események utolérték a darabot. "Nem volt könnyű természetesen ez a helyzet, mivel a társulat tagjainak életét alapjaiban érinti. Rányomta a bélyegét a társulat gondolkodására, de megpróbáltuk a próbákon, a színpadon kívül hagyni ezt" - fogalmazott.

Bagó Bertalan szólt arról is, hogy a díszletet és a jelmezt Vereczkei Rita tervezte, akivel közös gondolatuk az volt, hogy a világot működtető mechanizmust egy hatalmas gépezet, egy kocka jeleníti meg a színpadon, amelyet szétszednek, a kocka darabjai a díszletelemek, köztük játszódik a történet.

A darab végére összerakják a kockát, ám akkor látható, hogy csupán része egy nagyobb egységnek: minden összefügg mindennel, amikor azt hisszük, hogy a hatalom csúcsán lévőknél már nincs magasabb erő, akkor kiderül, hogy az is csak egy függőségi viszony része. "Állandóan, mindig mindentől függünk. Így nagyon nagy felelősség, hogy az ember mit tesz, mert mindig számon kérhetik valahogy" - fogalmazott a rendező.

A Don Carlos az első bemutató az Új Színházban az igazgatóváltás bejelentése óta. A darabban II. Fülöp spanyol királyt Gáspár Sándor játssza, vendégként pedig Cserhalmi György alakítja Posa márki szerepét. Don Carlost, a trónörököst Nagy Péter személyesíti meg, mellette Földes Eszter, Pokorny Lia, Almási Sándor, Vass György, Derzsi János, Szegezdi Róbert, Tordai Teri, Fodor Annamária, Galkó Balázs, Nagy Zoltán, Széll Attila és az Új Színház stúdiósai játszanak a produkcióban.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés