bezár
 

zene

2011. 11. 25.
Északi zene a Művészetek Palotájában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arvo Pärt észt, Edvard Grieg norvég és Jean Sibelius finn zeneszerző skandináv fehér éjszakákat idéző műveit játssza a Nordic Symphony Orchestra vasárnap este a Művészetek Palotájában (Müpa) a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

prae.hu

Az észt karmesternő, Anu Tali ikertestvérével, Kadrival közösen alapította zenekarát, a Nordic Symphony Orchestrát.

A balti és skandináv országok zenekultúráját összefogó, ma már tizenöt nemzet legjobb zenészeit felvonultató együttes évente csak három-négy projektre áll össze - közölték a szervezők az MTI-vel.

Mint írták, a zenekar az intenzív próbaidőszakoknak köszönhetően egyedi műsort ad és a közönség friss, magas színvonalú előadásmódra számíthat.

Anu Tali tanulmányai során Stockholmban, Helsinkiben és Szentpéterváron is megfordult. Stílusát korántsem a kimért, hűvös precizitás, hanem a lobbanékony, szenvedélyes, mégis tudatos irányítás jellemzi. Meggyőződése, hogy minden szerző hangvételét meghatározza szülőföldjének természeti öröksége, anyanyelve.

Saját hazájáról így nyilatkozott egy televíziós interjúban: "A tenger az észt zene kiindulópontja. Sohasem nyugszik, nem kedves, korántsem a Riviéra. Ha nézed, érzed az erejét, a fájdalmát, a vágyakozását és néha a kegyetlenségét is. Ahogy mi észtek mondjuk, a tenger ad és elvesz".

Ennek a zenei világnak a népszerűsítésére eredetileg egyetlen projektre hívta össze az együttest a Tali testvérpár még 1997-ben, de a sikereken felbuzdulva kitartottak az ötlet mellett.

Az Észt-Finn Szimfonikus Zenekar kibővült a környező országok zenészeivel és felvette a Nordic Symphony Orchestra nevet. A zenei vezetés feladatát Anu Tali látja el, míg az együttes menedzselésével Kadri Tali foglalkozik.

A kortárs és a klasszikus repertoár képviseletére egyaránt figyelő zenekar budapesti fellépésén is komoly súlyt fektet a balti és skandináv szerzők műveinek bemutatására.

A koncertet Arvo Pärt Benjamin Britten emlékére írt Cantusa nyitja, majd a norvég nagyromantika egyik legszebb alkotása, Grieg a-moll zongoraversenye szólal meg a többszörös verseny győztes észt Mihkel Poll szólójával. A szünet után Sibelius II. Szimfóniája hangzik el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés