bezár
 

színház

2011. 11. 25.
Gardénia: a K.V. társulat bemutatója a Thália Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nők története, négy generáció, anyák és lányaik a harmincas évektől napjainkig: Elzbieta Chowaniec Gardénia című darabját mutatja be a K. V. Társulat szombaton Pelsőczy Réka rendezésében a Thália Színházban.

Szkéné színház

A premier a Kortárs Drámafesztivál nyitóelőadása - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében. Mint írták, a produkciót most vasárnap, valamint december 3-án és 10-én is láthatja a közönség.

A darabot, amelyet Magyarországon először tűznek műsorra, Pászt Patrícia fordításában mutatják be. A nőkről kegyetlenül, mégis szeretettel, sok humorral beszélő produkcióban Urbanovits Krisztina, Száger Zsuzsanna, Bartsch Kata és Spiegl Anna játszik.

A Gardénia egy részleges családtörténet: négy generációnyi nő drámája, közülük a legidősebb 1920-ban, lánya 1942-ben, az ő lánya 1962-ben, a legfiatalabb pedig 1982-ben született. Mind a négy nő keresi a boldogsághoz vezető utat; miközben végigélik a huszadik század szinte teljes történetét, összetett viszonyaikra is fény derül anya és lánya, nagyanya és unokája, dédanya és dédunokája között, ahogy elérünk a mába - olvasható az előadás ismertetőjében.

Mint írták, az írónő pontosan tárja elénk a generációk közötti kommunikáció nehézségeit, és leszámol minden romantikus képzettel a nőkről; az egész darabot sajátos, metszően ironikus humor, ugyanakkor mélyről fakadó szeretet hatja át. Mindemellett bátran és éleslátóan boncolgatja a női alkoholizmus kérdését is.

"Miként befolyásolják a női figurák viselkedését az örökölt hajlamok és a tanult viselkedésminták? Függetleníthetik-e magukat mindenkori szociális körülményeiktől? Ki tudják-e vonni magukat hősnőink a családi hagyományok-beidegződések kényszerei alól?" - többek között ezekre a kérdésekre is keresik a választ az előadás alkotói.

Az előadás személyes monológokból, "áriákból" és kettős, hármas, négyes jelenetekből, duettekből, tercettekből, kvartettekből áll. A személyes, de mégis visszatekintő, magukat és életüket elemző dokumentumszerű szövegekből hirtelen belezuhanunk a múlt egy-egy jelentős pillanatába. Így rajzolódik ki egy tipikus huszadik századi családtörténet.

Elzbieta Chowaniec Gardénia című művét 2007-ben mutatták be, és ma is a Dráma Laboratórium repertoárjának egyik sikerdarabja. Magyarul a Fiatal lengyel dráma című, Pászt Patricia által összeállított antológiában jelent meg 2010-ben.

Tavaly a Kortárs Drámafesztiválon felolvasószínházi formában már bemutatták a darabot, majd a Thália Színház támogatásával a K.V. társulat vitte színpadra Pelsőczy Réka rendezésében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés