bezár
 

art&design

2011. 11. 24.
Orosz István rézkarcai és fainstallációi
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész 23 alkotásából nyílik kiállítás In memoriam M. I. mottóval a Forrás Galériában pénteken, a művész a nemrég elhunyt építész, Makovecz Imre emlékének ajánlja a tárlatot.

prae.hu

Sárba Katalin, a galéria munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy Orosz István 15 rézkarcát és nyolc fainstallációját láthatja a közönség.

A művész munkásságában az építészet, a reneszánsz formák, boltívek, kupolák mindig fontos szerepet töltöttek be, és az sem véletlen, hogy építészbarátja emlékének szenteli ezt a tárlatot, amelyen régi munkáját, a Sarokház címűt helyezte a középpontba.

A tárlat többi alkotásán is különös építészeti konstrukciók jelennek meg, olyanok, amelyek csak egy másik geometria szabályai szerint működő, vagy más perspektívából szemlélt világban lehetségesek.

Orosz István számára az építészet metafora; lehetetlen terei, mint a Kupola anamorfózis című, amely rézkarc tükörhengerrel, a Fal című sorozat, vagy a Chateau-Chateau című kilépést, menekülést sugallnak, ahogyan rézkarcainak "korszerűtlensége" is egyfajta, az időben történő emigrációt sejtet - idézte Sárba Katalin a kiállítás ismertetőjét. Az építészeti rajzok mellett ott van a falon a Rinocérosz I. és a Csiga című rajza is.

A nyolc fainstalláció - a művész elnevezése szerint deszkametriák - különböző színű hasított deszkákból összeszögelt alkotások távolról nézve láttatják a teret - tette hozzá Sárba Katalin.

Orosz István a Magyar Iparművészeti Főiskolán diplomázott 1975-ben. Autonóm és alkalmazott grafikával, plakátok és illusztrációk rajzolásával, illetve animációs filmek készítésével egyaránt foglalkozik. Munkáival rendszeresen részt vesz nemzetközi képzőművészeti tárlatokon, grafikai biennálékon és filmfesztiválokon.

Mindkét magyar művészeti akadémia, valamint az Aliance Graphique Internationale (AGI) tagja. 1984-től használja az Utisz művésznevet, amelyet előtte ugyancsak álnévként Odüsszeusz használt a küklopsz elleni afférja alkalmából, és ez a szörny szeme világába került.

A jelképes, ironikus név értelmében művészete egyfajta támadás a szem ellenében - írta a művész saját életrajzában.

A kiállítást Jankovics Marcell Kossuth-díjas filmrendező nyitja meg, a tárlatot hétfőtől december 21-ig látogathatja a közönség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés