bezár
 

építészet

2011. 11. 24.
Befejeződött a Hiemer-Font-Caraffa felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Befejeződött Székesfehérvár egyik legjelentősebb műemléke, a három középkori ház összefonódásából létrejött Hiemer-Font-Caraffa épülettömb európai uniós, valamint a norvég alap támogatásával megvalósult teljes felújítása; a rekonstrukció harmadik ütemében elkészült szárnyat Schmitt Pál köztársasági elnök jelenlétében avatták fel csütörtökön.

prae.hu

Az avatóünnepségen a köztársasági elnök hangsúlyozta: a város és a kormányzat közös munkájának köszönhetően öt évi elszánt munkával egy teljes belvárosi épülettömb kapott különleges közösségi küldetést, vált barátságos, szem gyönyörködtető, akadálymentes hellyé.

Az épületegyüttes megújulása nem csak a székesfehérváriaknak nagyszerű hír, hanem mindenkinek, aki csodálattal tekint elődeink munkájára. A Hiemer-Font-Caraffa-együttes megújulása olyan példa, amelyhez mások is fordulhatnak forrásként - mondta az államfő.

Úgy vélte, hogy Magyarország történelmi viharai miatt szinte minden régi épület sorsához hozzátartozik egy súlyosan pusztító korszak is, de minden épület szenvedésében benne van az újjáépítés reménye is. Az, hogy jön egy olyan kor, olyan nemzedék, amelynek lehetősége, gondja és terve lesz, hogy tisztelettel nyúljon a régi falakhoz.

Az újjáépítéshez, az eredeti szándék, eredeti gondolat megőrzéséhez sok alázatra van szükség - fogalmazott Schmitt Pál.

Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési és koordinációs államtitkára elmondta: a Hiemer-Font-Caraffa-épületegyüttes felújítása Székesfehérvár belvárosa rehabilitációjának megvalósítására az Új Széchenyi Terv keretében kapott több, mint 1,7 milliárd forintos támogatással valósult meg.

Az Új Széchenyi Terv keretében 148 város kap támogatást, összesen 176 milliárd forint értékben - tette hozzá az államtitkár.

Cser-Palkovics András (Fidesz) Székesfehérvár polgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy az épülettömb harmadik szárnyának több mint 900 millió forintból megvalósult felújításával teljessé vált az az értékmentő munka, amit évekkel ezelőtt elkezdett az egykori koronázóváros.

Hozzátette: a helyi közösségek erejének fokmérője, hogy mennyire figyel múltjának itt maradt értékeire. "Székesfehérvár, a székesfehérváriak ebben is élenjárnak."

A 18. századi európai palotaépítészet egyik gyöngyszemének számító, Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes rekonstrukciója három ütemben, összesen több mint kétmilliárd forintos beruházással, mintegy öt év alatt valósult meg.

A tömb első épületének 2006-ban befejezett, mintegy 615 millió forintba kerülő rekonstrukcióját 600 millió forinttal támogatta az Európai Unió. Akkor hozták rendbe az épületegyüttes teljes tetőzetét, s megtörtént a Hiemer- és a Font épületrész Városház téri szárnyainak külső és belső felújítása.

A második épületrész rekonstrukciója 2007-ben kezdődött, 835 millió forintba került, s a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 710 millió forintos támogatásával készült el.

Az akkor felújított épületrészben alakították ki a város reprezentatív házasságkötő termét, továbbá vendégtér, étterem, fogadóhelyiségek kaptak ott helyet.

Az utolsóként, több mint 900 millió forintos költséggel, európai uniós támogatással megvalósult épületszárnyban reprezentatív, - konferenciáknak, báloknak helyet adó - multifunkcionális rendezvénytermet alakítottak ki, s odaköltözik jövőre a Fehérvári Babaház - Moskovszky gyűjtemény, valamint ott kap helyet Réber László grafikusművész és könyvillusztrátor városnak adományozott hagyatéka, valamint egy étterem is.

A felújítást az épülettömb mindhárom szárnyában teljes régészeti feltárás, falkutatás előzte meg, s az előkerült középkori falrészleteket, gótikus elemeket, falfestéseket, freskókat megmentették és bemutatják.

A Hiemer-Font-Caraffa épületegyüttes mai formája a 18. század második felében alakult ki. Az összekapcsolódó szárnyak egymást követően készültek el, nevüket pedig egykori tulajdonosaikról, a kereskedő Font, a hentes-mészáros szakmát gyakorló, s a 18. században a városnak főbírót is adó Hiemer, valamint a Caraffa grófi családról kapták.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Fényképkollekció a Tabán utolsó évtizedeiről
építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Interjú Monika Karczmarczykkal

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés