bezár
 

irodalom

2011. 11. 24.
A PIM-é lett Németh László kéziratos hagyatéka
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Petőfi Irodalmi Múzeumba (PIM) került Németh László író kéziratos hagyatéka, a felbecsülhetetlen értékű kézirat-együttest Németh Judit, az író egyik lánya ajándékozta az intézménynek.

prae.hu

Ezzel a megkétszereződött a gyűjtemény eddigi, más hagyatékokból, eladásokból származó Németh László-kéziratainak száma - tájékoztatta az MTI-t a PIM.

A hagyatékban 16 dráma, körülbelül 165 tanulmány, a 21 füzetnyi Magam helyett címmel írt önéletrajzi írás, 150 vers kézirata, 21 naplófüzet, 36 fogalmazó-, jegyzet- és vázlatfüzet, 100-150 oldalnyi, ritkaságszámba menő, korai írástöredék, számos személyi dokumentum és csaknem 600 levél található.

A dokumentumokat szerda este adták át a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Az intézményben a kéziratokon kívül 30 hangfelvételt, több filmet, számos relikviát - például poharat, aktatáskát, vérnyomásmérőt -, több száz fotót is őriznek az író hagyatékából.

A "felbecsülhetetlen értékű kézirat-együttes" révén a Németh László-hagyaték könnyebben elérhetővé válik a kutatók számára, az anyag feldolgozása is hamarosan elindul - közölte a múzeum az MTI-vel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
Bartók György szerzői estje a Fugában
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés