bezár
 

film

2011. 11. 24.
Joe Strummerről forgat életrajzot Julie Delpy
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Clash egykori frontemberéről, Joe Strummerről forgat életrajzi filmet Julie Delpy.

prae.hu

A produkció a The Right Profile címet kapta, az együttes 1979-es London Calling című albumának egyik száma nyomán - számolt be a Variety című szaklap online kiadása.

Delpyt legjobban Strummer és az együttes 1982-es előre eltervezett "eltűnése" érdekelte. Ezt a banda menedzsere eredetileg reklámfogásnak szánta az új album megjelenése és egy turné előtt, de a zenész egy időre tényleg elrejtőzött a nyilvánosság elől, és Franciaországban időzött.

A francia színész és rendező, aki jelenleg éppen Chris Rockkal forgatja a 2 nap New Yorkban című filmet, 2007-ben aratta első nagy nemzetközi sikerét rendezőként a 2 nap Párizsban című romantikus vígjátékkal, amelynek forgatókönyvét is jegyezte és az egyik főszerepét is eljátszotta.

Joe Strummer - eredeti nevén John Mellor - az 1970-es években alapította a Clash-t, amely a Sex Pistols mellett a londoni punkrock meghatározó együttese lett. Strummeréktől a reggae- és a funk-hangzás sem állt távol.

A politika iránt fogékony banda Sandinista című 1980-as albumát a nicaraguai baloldali gerilla mozgalom ihlette, és számos ügyben demonstrálták baloldali kötődésüket.

Strummer az együttest 1986-os feloszlásáig vezette. Jóval később, 1999-ben hozta létre a The Mescalerost, amelyben haláláig zenélt. Ötven esztendős korában, 2002 karácsonya előtt néhány nappal szívroham következtében hunyt el.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
A 14. Frankofón Filmnapokról
Hajdu Szabolcs: Kálmán-nap

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés