bezár
 

art&design

2011. 11. 23.
Győrffy László és Tomasz Mróz kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egy lengyel és egy magyar képzőművész, Tomasz Mróz és Győrffy László közös kiállítása nyílik csütörtökön a Lengyel Intézethez tartozó Platán Galériában Eat Your Mind / Bruins Blurps címmel.

prae.hu

Felvidéki Eszter, a Lengyel Intézet sajtótitkára elmondta az MTI-nek, hogy a kiállítás Győrffy László és Tomasz Mróz régebbről származó személyes kapcsolata eredményeként született meg.

A művészek egymás munkáira válaszolva adaptálják és építik újra a galéria terét dekadens, bizarr világgá Győrffy a lebontás, a folyamatos "felemésztés" aktusával, Mróz pedig sajátos groteszk, "mutáns" látomásaival.

Győrffy László a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán végzett. A kiállításon a kézműves szakkörök és a művészeti terápia egyik fontos médiumára, az agyagozásra reflektál, a konceptualitás és a pszichózis kapcsolódásait keresi. Elmondása szerint azért választotta az Eat Your Mind címet, mert a számára túlfetisizált rációval szemben a "nem tudás" és a tudatalatti abszurd logikáját hirdeti.

Tomasz Mróz a Poznani Képzőművészeti Akadémia grafika és intermédia szakán diplomázott. Videóval, hangművészettel, szobrászati installációval foglakozik, munkáiban hangsúlyosak a karikaturisztikus és groteszk elemek. A kiállításon egy tőle megszokott, nagy méretű, több részes installációval mutatkozik be - jegyezte meg Felvidéki Eszter.

A művész egy olyan, kutya méretű bolhát és füstölgő cipőt rejtő szűk kiállítótérbe invitálja a nézőt, ahol alig lehet fölegyenesedni.

Az embereket körülvevő tárgyi valóság arányait kifordító, mutáns teremtményekkel, térrel, mozgással kísérletező munkáit, brutális és nyers mivoltuk ellenére egyfajta gyermeki szemlélet és kíváncsiság újraélése jellemzi - írta róla Nemes Z. Márió költő, kritikus, aki a 2012. január 20-ig látható kiállítást megnyitja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés