bezár
 

irodalom

2011. 11. 23.
Új rendszer a Széchényi Könyvtárban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) szerdán bemutatták a Magyar Országos Közös Katalógus (MOKKA) és a megújuló Országos Dokumentumellátó Rendszer (ODR) fejlesztését, az eredményekről és a kész rendszerről a könyvtár munkatársai tartottak előadást.

prae.hu

Sajó Andrea, az OSZK főigazgatója a program bemutatása alkalmából a könyvtárak új funkcióiról beszélt. Kiemelte, a könyvtárak elsődleges feladata megszüntetni az "információs analfabetizmust", ennek egyik fontos eleme, hogy az intézmények szolgáltatásai megfeleljenek a 21. századi igényeknek.

A kicsi szigetekben lévő archívumok, könyvtárak adatbázisainak integrációjával erre lehetőség nyílik.

Az igazgató fontos szempontnak nevezte, hogy felhasználóbarátnak kell lennie a könyvtári állomány keresőfelületeinek, valamint a szolgáltatásoknak a látogatók számára is egyszerűen és gyorsan kezelhetőknek kell lenniük.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára nyitó beszédében kiemelte: a legfontosabb szempont a könyvtárak működésének tekintetében, hogy bárki hozzájuthasson az őt érdeklő információkhoz, legyen ez akár papíralapú, vagy elektronikus tartalom.

A miniszter hangsúlyozta, fontos a többnyelvű, korszerű és jól propagálható felület, hiszen így lehet a felhasználók számára is valóban hasznos szolgáltatásokat nyújtani.

Bánkeszi Katalin, az OSZK Könyvtári Intézetének megbízott igazgatója előadásában bemutatta a rendszer fejlesztésének lépéseit. Az új szolgáltatások bevezetésével gördülékenyebbé válik a könyvtárközi kölcsönzés, és lehetőség lesz arra, hogy a látogató egyszerűen és gyorsan keressen az egységes adatbázisban.

A projekt indulásakor 58 ODR-szolgáltató könyvtár teljes dokumentumállományának átlagosan 7,3 százaléka volt található az adattárban. Ennek fő oka, hogy az egyes könyvtárak számítógépes katalógusa csak töredékét tartalmazta a teljes gyűjteményeknek - hangsúlyozta az igazgató. Ezért egy olyan egységes, könnyen kezelhető felületű keresőportál kifejlesztése vált szükségessé, ahol a felhasználó egy lépésben kap információt a keresett témára a különböző forrásokból.

Az OSZK egyik legfontosabb feladata a nemzeti bibliográfia gondozása, ezért vállalta fel az Országos Közös Katalógus fejlesztésének irányítását és szakmai koordinálását. A fejlesztéseket a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárral (DEENK) együttműködve valósították meg.

A MOKKA adatbázis fejlesztését az OSZK nyertes pályázatából finanszírozták, célja a rendszerben még nem szereplő szolgáltató könyvtárak meglévő számítógépes katalógusállományának ellenőrzése, betöltése és folyamatos működtetése volt.

A jelen keretek között fejlesztett ODR szolgáltatás biztosítja, hogy a bővített MOKKA adatbázist más központi szolgáltatásokkal kiegészítve (a folyóirat, cikk, és hálózati elektronikus dokumentumok felé nyitva) teljessé tegye a Magyarországon fellelhető és információszolgáltatásba bevonható dokumentumok körét.

Így az eddig több menetben végrehajtott dokumentum- és lelőhelykereséseket egy lépcsőben, egy közös keresőfelületen végezhesse el a felhasználó, és innen indíthassa a megrendelését az Országos Dokumentum-ellátási Rendszeren belül a saját könyvtárából hiányzó dokumentumokra.

Ez a szolgáltatás az ODR portálon kialakított kérésindító felületen keresztül lesz elérhető a könyvtárak és az egyéni felhasználók számára. A keresőhöz kapcsolt ügyfél-azonosító teszi lehetővé a későbbiekben a fizetős másolatszolgáltatás egyéni intézését - hangzott el az előadás során.

További újdonság, hogy a könyvtárközi kölcsönzési rendszer megnyílik a külső felhasználók számára is, akik regisztráció után maguk is kezdeményezhetnek kéréseket annak a könyvtárnak közvetítésével, amelynek a kérelmező a beiratkozott olvasója.

A megvalósult projekt új, modern infrastrukturális alapokra helyezi a szolgáltatást és lehetőséget ad a rendszerben résztvevő könyvtárak körének dinamikus bővítésére - emelte ki Sajó Andrea.

A kialakított új keretrendszer adatokkal való feltöltése folyamatos.

Jelenleg 54 könyvtárból érkeznek bibliográfiai és állományadatok és 1400 könyvtár regisztrált a könyvtárközi kölcsönzésben való részvételre. A közös katalógus- és lelőhely-adatbázis 4 millió könyv, folyóirat, hangfelvétel, film és térkép bibliográfiai adatait tartalmazza, 1,9 millió folyóiratkötet és 8,4 millió egyéb dokumentumpéldány lelőhely-információival. Az adatbázis kereshetőségét 3,3 millió egységesített szerzői név és tárgyszó segít.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Hegymegi Flóra és Horváth Florencia beszélgetése a Kötetlenül sorozat keretében
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés