bezár
 

art&design

2011. 11. 23.
Működő gőzmozdony-modellek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Két működőképes, 1:10 méretarányú gőzmozdony áll be az Emlékpontba pénteken délután, ahol konferenciával és vasútmodell-kiállítással emlékeznek Varga Sándorra, a Hódmezővásárhelyen született világhírű gőzmozdony-modellépítőre.

prae.hu

Elek András, a közgyűjtemény sajtóreferense az MTI-nek elmondta, hogy Varga Sándor, a világszerte elismert modellépítő Hódmezővásárhelyen született 1912-ben. Ízig-vérig vasutasként - több mint negyven évig volt a Magyar Állami Vasutak jogtanácsosa - szenvedélyesen szerette a mozdonyokat, a míves személykocsikat.

Egész életét, minden szabadidejét, sőt munkabérét is mozdonymodellek építésére áldozta.

Tevékenységével nemcsak a hazai vasútmodellezés legeredményesebb képviselője volt, hanem munkájával több országban is elismerést szerzett, európai modellklubok tiszteletbeli tagjukká választották. Varga Sándor nyugdíjazása után ismét Hódmezővásárhelyre költözött és az alföldi városban halt meg 2002-ben.

Sajnos az általa készített húsz működő modellből mára csak ötnek ismert a helye. Ezek felújítása már megtörtént, és kettő ismét üzemképes, e két "vasparipát" az érdeklődők is megcsodálhatják pénteken délután az Emlékpontban.

A több mint kétméteres modellek egyike a két világháború közötti időszak jellegzetes gyorsvonati gőzmozdonytípusa, az 1919 és 1922 között gyártott MÁV 328-as, a másik pedig a MÁV 303 sorozatnak állít emléket, melyből csupán két darab készült 1951-ben.

A pénteken tisztelői megkoszorúzzák Varga Sándor tavaly emelt síremlékét, fölavatják emléktábláját egykori lakóháza falán. Délután 4 órától pedig az Emlékpontban egykori munkatársai és barátai idézik fel a hazai vasútmodellezés legeredményesebb képviselőjének életútját.

A tanácskozáson szó lesz a vasútmodellezés szépségeiről, a gőzmozdonyok jelentőségéről és a magyar vasúti járműgyártás történelmi szerepéről is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés