bezár
 

irodalom

2011. 11. 21.
Papp Tibor és Falvai Mátyás kapja a SzIF-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Papp Tibor író, költő, műfordító, tipográfus és Falvai Mátyás író, kritikus kapja idén a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány díjait.

prae.hu

A Szépirodalmi Figyelő tájékoztatása szerint az elismerés pénzjutalommal nem jár, a díjazottak Pető Hunor kisplasztikáját vehetik át kedden este a budapesti Hadik Kávézóban.

A díjról - amelyet az előző évben a lapban megjelent szerzők kaphatnak meg - kuratórium dönt, ennek tagja a Magyar Írószövetség elnöke, Szentmártoni János, Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, Szilágyi Márton irodalomtörténész és Pápay György főszerkesztő.

A kéthavonta megjelenő Szépirodalmi Figyelő az előző két hónap folyóirattermésének szépirodalmi anyagát szemlézi másodközlések formájában: több mint ötven, nyomtatásban és az interneten megjelenő orgánumból válogat verset és prózát. A lap másik rovatát a folyóiratnak készített recenziók, könyvismertetések töltik ki.

Papp Tibor 1936-ban született Tokajban. 1957-ben elhagyta az országot, előbb a Liege-i Műszaki Egyetem, majd a Sorbonne hallgatója volt. Az egyik alapítója a Dialogue című francia nyelvű belga irodalmi folyóiratnak. Versei 1958-tól jelennek meg. 1962-ben részt vett a Magyar Műhely megalapításában, ő volt a lap szerkesztője és kiadója is.

Nevéhez fűződik a D'atelier kiadó és lap megalapítása, de ő indította el a világ első számítógépen működő irodalmi folyóiratát, az Alire-t is. 1992-től a francia írószövetség vezetőségi tagja.

Költői performanszokat, képverseket készít. Számos kötete jelent meg, 2003-ban József Attila-díjat kapott, 2005-ben pedig elnyerte az Év könyve díjat Olivér című regényével.

Falvai Mátyás 1984-ben született Győrött. A 2000-es évek elejétől publikál irodalmi lapokban, első kötete 2006-ban jelent meg Allegro Barbaro címmel. Legutóbb tavaly jelent meg novelláskötete Gépindák címmel.

A Szépirodalmi Figyelő-díjjal tavaly Szakonyi Károly író, dramaturg és Térey János költő, író, drámaíró, 2009-ben Krasznahorkai László író és Deák László költő, 2008-ban Kalász Márton költő és Ambrus Lajos író, 2007-ben Temesi Ferenc és Rentz Mátyás író munkásságát ismerte el a kuratórium.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés