bezár
 

építészet

2011. 11. 21.
Jól halad a nagyváradi vár palotájának felújítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jól haladnak a nagyváradi várban a fejedelmi palota restaurálását végző szakemberek. A felújítás után a vár és a város történelmét bemutató múzeum kap majd helyet az épületben.

prae.hu

Novemberben sikerült a fejedelmi palota külső homlokzatát mindhárom szint magasságában helyreállítani.

A szakemberek korabeli technológiát alkalmaztak, így a külső fal most éppen olyan vakolatot kapott, mint amilyen az eredeti volt - írja a Krónika című romániai napilap hétfői számában.

A vakoláshoz kizárólag meszet és homokot használtak, majd a falat mésszel mázolták le. Arra is odafigyeltek, hogy az építés időszakának megfelelő színek kerüljenek a homlokzatra.

Ezért a palota fala nem olyan sima, mint a modern vakolatok. Ugyanis azokat a vakolatdarabokat, amelyek még megmaradtak a falon, megőrizték és kiemelték.

Még 2010 tavaszán kezdődött el az ötágúcsillag-alakú erődítménynek, Európa egyetlen későközépkori ötbástyás várának teljes helyreállítása a romániai Bihar megye központjában. A nagyváradi munkálatokat a regionális operatív programon keresztül az Európai Unió finanszírozza.

A 2015-ben befejeződő felújítás első szakaszban a középkorban készült erődítmény nyolc épülettestét állítják vissza eredeti állapotába.

A vármúzeum mellett kenyérmúzeum és könyvtár is nyílik majd a restaurált épületekben, és étterem, valamint korabeli mesterségeket bemutató céhes utca is nyílik majd.

A mostani újjáépítés összértéke meghaladja a 36 millió lejt (93 milliárd forint). A többi épületet a felújítás második szakaszában, 2015 után állítják helyre.

A nagyváradi várban Szent László király után több magyar uralkodót temettek el, a vár a középkorban zarándokhellyé vált.

Az erdélyi fejedelmek közül János Zsigmond egy, Báthory István három, Bethlen Gábor pedig szintén egy bástyának a megépíttetésével járult hozzá a vár védelmének megerősítéséhez. A vár katonai használata 1918 után is megmaradt egészen 1998-ig.

A vár építészeti elveihez igazodó, szintén ötszögű reneszánsz fejedelmi palotát Bethlen Gábor építtette.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Hiány és emlékezet című Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

Az építészet mint idea és realitás a 80-as évek Magyarországán
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés