bezár
 

színház

2011. 11. 18.
A Szegedi Kortárs Balett új bemutatója
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A görög tragédiák hősnőit idézi meg a Szegedi Kortárs Balett Bosszúállók című új bemutatója, amelyet a Tisza-parti városban november 25-től, Budapesten pedig december 10-től láthat a közönség.

Szkéné színház

Pedro Goucha Gomes portugál koreográfus, a Nederlands Dans Theater egykori táncosa és Juronics Tamás, a társulat művészeti vezetője koreográfiáiban Szophoklész és Euripidész műveinek karakterei kerülnek a táncszínpadra - hangzott el a pénteki szegedi sajtótájékoztatón.

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője a produkcióról elmondta, hogy Élektra, Médeia és a Trakhiszi nők hősei tetteinek és sorsának mozgatója a bosszú; a bennük kialakuló lelki folyamatok, valamint motivációik válnak a darabok központi témájává, ez egyben lehetőséget teremt a táncosoknak az izgalmas karakterek megformálására.

A művészeti vezető által színpadra álmodott Élektra és a Trakhiszi nők nem az antik drámák cselekményét követik, egyfajta sűrítményét adják azok történetének. A Kossuth-díjas művész szerint izgalmas játék és feladat, miként lehet a lelki állapotokat a test rezdüléseiként megjeleníteni.

Az előadásban jelentős szerepet tölt be a dallamos, filmszerű hangulatot idéző, erős érzelmi töltetű zene, amelyet a Londonban élő fiatal zongorista-karnagy, Thomas Adés írt.

Pedro Goucha Gomes, aki vendégkoreográfusként vesz részt a társulat munkájában, arról beszélt, hogy darabja teljesen mellőzi a cselekménymesélést; Médeia a tragédiát követő napját jeleníti meg, annak a lelki sokknak a fizikai kivetülését, amikor az asszony felismeri, hogy megölte két gyermekét.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés