bezár
 

irodalom

2011. 11. 18.
Ady Endére emlékeznek szombaton Érmindszenten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szombaton, november 19-én 22. alkalommal szervezi meg Ady Endre tiszteletére az Érmindszenti zarándoklatot az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) és a Szatmárnémeti Kölcsey Kör.

prae.hu

A költő 134 éve, 1877-ben született a Szatmár megyei Érmindszenten. A megemlékezések ökumenikus istentisztelettel kezdődnek a református templomban. Igét hirdet Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, valamint Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke.

A szertartást követően ünnepi megemlékezést tartanak az Ady-emlékház udvarán. köszöntőt mond Csehi Árpád Szabolcs, a Szatmár Megyei Tanács elnöke, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei önkormányzat közgyűlésének elnöke, és Szilágyi Mátyás, kolozsvári főkonzul.

Ünnepi beszédet tart L. Simon László költő, a Nemzeti Kulturális Alap elnöke, Szili Katalin országgyűlési képviselő, a Magyar Parlament Nemzeti Összetartozás Bizottsága alelnöke, valamint Tőkés László, az Európai Parlament alelnöke.

Három költő is méltatja majd Adyt, a nagy elődöt, a gencsi G. Katona József, a nyíregyházi Nagy Zsuka, illetve a mátészalkai Oláh András.

Ezt követően Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke mond áldást. Végül Ady-verseket is mondanak a tasnádi Ady–Kölcsey Egyesület által szervezett Ady-vetélkedő győztesei, margittai, zilahi, debreceni és nagykárolyi diákok, illetve a műsort vezető Varga Sándor színművész is szaval majd.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Szvoren Edina Kérődző Kronosz című könyvét
Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés