bezár
 

art&design

2011. 11. 17.
Három fiatalé az Esterházy Művészeti-díj
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Karácsonyi László Attila, Király András és Szabó Ábel az idei Esterházy Művészeti-díj kitüntetettje - hirdette ki a független szakmai zsűri a Szépművészeti Múzeumban tartott csütörtöki díjátadón.

prae.hu

A 2009 tavaszán alapított és kétévente kiosztott, 5 ezer euróval járó díjat Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, Othmar Michl, az UNIQA Biztosító vezérigazgatója és Hegyi Lóránd, a Saint-Étienne-i Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, a zsűri elnöke nyújtotta át a győzteseknek.

A bírálóbizottság 186 pályázóból 20 művészt választott ki és ők jutottak a második fordulóba.

A végső döntést november 1-én hozta meg a zsűri Barakonyi Zsombor, Batykó Róbert, Csiszér Zsuzsi, Dobó Bianka, Fridvalszki Márk, Hatházi László, Hámori Anett, Huszti János, Kaliczka Patrícia, Karácsonyi László Attila, Király András, Király Gábor, Kis Róka Csaba, Kokesch Ádám, Kondor Attila, László Dániel, Pinczehelyi András, Sándor Krisztián, Szabó Ábel, Szabó Eszter eredetiben benyújtott alkotásai alapján.

"Az Esterházy-díj odaítélésében a szakmai színvonal, a művészi tehetség és következetesség, a megoldás érettsége és kiforrottsága, valamint az esztétikai szemlélet aktualitása és eredetisége mellett külön figyelmet fordítottunk arra, hogy egyes művészek esetében mennyire található meg az az autentikus vízió, amely a mai magyar társadalmat tükrözi a globális világban" - mondta el az indoklásában Hegyi Lóránt zsűrielnök.

Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója arról beszélt, hogy a kortárs művészet támogatása az Esterházy Contemporary program keretében a család 19. századig végzett mecénási és műgyűjtő tevékenységének folytatása. "Kulturális munkánk egyik legjelentősebb eleme, hogy fiatal művészek pályafutását támogatjuk és ebben sikerült hosszú távon támogató partnerre találnunk az UNIQA Biztosítóban" - tette hozzá Ottrubay István.

Ausztria legnagyobb biztosítótársaságának neve hosszú évek óta összefonódik a művészetek támogatásával. Abból a meggyőződésből támogatja a képzőművészetet, hogy ezzel jelentősen hozzájárul a magas minőségű kortárs képzőművészet fejlődéséhez - fejtette ki Othmar Michl vezérigazgató.

Az idei díjazottak közül Karácsonyi László Attila elmondta magáról, hogy 35 éves, Szabados Árpád festőművész tanítványaként végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.

Azt vallja, hogy képein keresztül katalizátorok és egyfajta katarzis után kutat, mert a képi valóság nélkül sivárabbnak érzi az életet, kietlenebbnek a teret, szerinte a festészet végtelen, mint az univerzum.
Király András 39 éves, gépészmérnöki diplomája van, számos díj, többek között a Strabag festészeti díj tulajdonosa, 2007-ben elnyerte a Derkovits Gyula ösztöndíjat is. Munkássága mostani szakaszában a vidék és a mezőgazdasági témák állnak a középpontban. Munkáin hol absztrakt, hol figurális elemek, hol homályos, hol pedig éles képi hatások váltják egymást.

Szabó Ábel 37 éves, Kolozsvárott született, 13 éves korában került Magyarországra, a képzőművészeti egyetemen végzett és festő.

Derkovits-ösztöndíjas volt, majd később megkapta a Kondor Béla-díjat, és a Strabag Alkotói Támogatását, jelenleg a Kogart ösztöndíjasaként külföldi tanulmányúton van. Véleménye szerint az állandó változásban lévő civilizációs "fátyol" alakítja látható képpé, színekké és formákká az élet különböző szegmenseit.

A díjazott és a díjra jelölt 20 művész alkotásaiból a Szépművészeti Múzeumban rendezett kiállítást péntektől december 4-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

(Súlyosan elfogult vélemény)
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés