bezár
 

art&design

2011. 11. 17.
Képregény-fesztivál és konferencia Szegeden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ismét képregény-fesztivált rendeznek Szegeden: a pénteken kezdődő esemény részeként konferenciát is rendeznek témában, emellett lesz kiállítás és vásár is.

prae.hu

Andóczi Balogh Éva, a szervező Somogyi könyvtár munkatársa az MTI-nek elmondta: az idei, immár harmadik fesztiválnak a korábbi éveknél komolyabb szakmai hátteret igyekeztek biztosítani azzal, hogy konferenciát is szerveztek, amelyen az előadások mellett szekcióüléseken is elemzik a képregények hatását.

A Vonal üzenete elnevezésű pénteki konferencián szó lesz a képi ábrázolásról, a képregényről, az olvasási szokásokról, a fiatalok olvasási kedvéről, az illusztrációkról.

A konferencia plenáris ülései után három szekcióban folytatódik a tanácskozás. Délután egy kamara-kiállítás is nyílik a francia képregényekről.

Szombaton tizenhat alkotó érkezik a fesztiválra, az érdeklődőknek lehetősége lesz velük együtt rajzolni. A nap folyamán lesznek olyan témák, melyeket helyben kapnak meg és dolgozhatnak fel a vállalkozó kedvűek, viszont vannak olyanok, melyeket már előre tudhatnak, így rajzolhatnak majd a könyvhöz vagy az olvasáshoz való viszonyról is.

A kiállítások, előadások, játékok mellett a képregényes elődök előtt is tiszteleg a fesztivál, hiszen megemlékeznek Zórád Elődről, a magyar képregény-történet jeles alakjáról is, akinek nevéhez például a Winnetou irodalmi adaptációja fűződik.

A rajzolás mellett számtalan játék és képregény-vásár is lesz. Kilenc kiadó érkezik Szegedre, magával hozva a különlegességeket, sorozatokat és újdonságokat.

A képregényben több kép és a szöveg alkot közös egységet. Legkorábban a 20. század elején, az 1930-as években jelentek meg Európában ezek a kiadványok. Kezdetben egyértelműen a felnőtteknek szóltak, az 50-es években jelentek meg a gyermekeknek szóló verziók, amelyek a 80-as évekig nagyon népszerűek voltak.

Magyarországon a kezdeti képregényeket nem engedélyezték, az elsők, melyek megjelenhettek, a gyerekeknek szóltak. Később kerülhettek csak forgalomba a felnőtteknek szánt kiadványok.

Három nagy iskolát különböztetnek meg a szakemberek: az ázsiai iskolába a japán manga, a kínai és koreai képregények tartoznak. A nyugat-európai minta központja Franciaország és Belgium, a harmadik nagy csoport pedig az amerikai. Ezek mindegyikéről lesznek előadások, beszélgetések szombaton Szegeden.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés