bezár
 

zene

2008. 08. 01.
A 89 esztendős Pete Seeger új lemezt készít
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új lemezt ad ki Pete Seeger, a legendás amerikai folk és protest song énekes, akit a We Shall Overcome és a Where Have All The Flowers Gone című dalai tettek világhírűvé.

prae.hu

A legenda új albumának mi más is lehetne a címe, mint At 89 utalva előadója életkorára. Az album szeptember 30-án jelenik meg 32 dallal. Öt évvel ezelőtt jelentkezett legutóbb stúdióban készült lemezzel. 

Az albumon klasszikus dalainak új felvételei éppen úgy helyet kapnak, mint az olyan klasszikusok, amelyek soha nem maradhatnak le egyetlen gyűjteményes kiadásából sem, továbbá bendzsón és gitáron előadott darabjaiból is válogatnak.

Az idős zenész az év végén élő koncertekre is készül: fellép egyebek között a társadalmi igazságtalanságok ellen fellépő másik legendás folkénekes, Woody Guthrie emlékére rendezendő hálaadásnapi koncerten New Yorkban. (Woody Guthrie egyebek között a This Land is Your Land című dallal vált világhírűve. 

Egyszer a művészi hagyatékáról kérdezték Pete Seegert. Azt felelte: ő egyike a számos dalszerzőnek. Családja és néhányan mások emlékezni fognak majd rá. Azt szeretné elérni, hogy az emberek ne akarjanak mindenkiből hőst csinálni. 

Pete Seeger több mint 60 évet töltött Amerika színpadain, kérlelhetetlen szókimomdásáért szerette őt a közönség, s ezzel hívta ki maga ellen a hatóságok haragját.

Legendás formációt alkotott Woody Guthrie-val valamint olyan nagyszerű fekete muzsikusokkal, mint Leadbelly, Sonny Terry, Brownie McGhee és mások. Legenda volt a Weavers nevű együttese is. Első lemeze 1951-ben jelent meg. A leghíresebb dalai közé tartozik az említettek mellett a Guantanamera feldolgozása, a Little Boxes, az Oh, Freedom, a Turn, Turn, Turn, az Abi Yoyo és a Tshotsholosa. Elénekelte a This Land is Your Landet is. Készült egy impozáns, 50 lemezből álló válogatása is a hetvenes években, de ennél jóval több albumainak száma..
nyomtat

További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés