bezár
 

art&design

2011. 11. 16.
Barcsay Jenő műterme a Kieselbach Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Barcsay Jenő (1900-1988) kétszeres Kossuth-díjas festőművész, grafikus, művésztanár hagyatékát - köztük 35 festményt - mutatja be a Kieselbach Galéria csütörtökön nyíló kabinet kiállításán; ez lesz a hagyaték első nyilvános bemutatkozása.

prae.hu

Einspach Gábor, a galéria egyik vezetője elmondta az MTI-nek, hogy a tárlat anyaga az életmű több korszakának fontos műveit foglalja magába.

A Munkásasszony című kép 1930-as évekbeli figurális kompozíció, Barcsay utolsó korszakából van a két sötét tónusra bontott "utolsó kép". A két korszak között szerepelnek olyan kiemelkedő darabok is, mint az 1964-es 32. Velencei Biennale magyar pavilonjában bemutatott geometrikus festmények.

Barcsay képeinek csak egy részét, a számára legfontosabbakat őrizte meg élete végéig, így maradtak meg a biennáléra készített alkotások.

A tárlat megidézi az egykori szentendrei műtermet, benne a festőállvánnyal, a festőszerekkel, de ott van a jól ismert szalmakalapja, sétabotja, festőköpenye és a szíj, amivel azt magára kötötte, fényképek, népművészeti tárgyak, a 35 festmény és egy olyan kép, amelynek a művész a "Különös kép" címet adta - idézte fel a kiállítás anyagát Einspach Gábor.

Megjegyezte, hogy ez alkalommal lesznek először hozzáférhetők a gyűjtők számára a kollekció darabjai.

Barcsay Jenő a 20. századi magyar festészet kiemelkedő mestere. Munkássága a rend, a ráció és a tisztaság keresésének páratlan élményéről szól. Ő az a festő, aki minden más kortársánál nagyobb utat tett meg egy erdélyi falutól és a budapesti főiskolától a szentendrei művésztelepig és a letisztult absztrakcióig.

A látvány struktúrájának megteremtésére törekedett, képeit is maga tervezte keretekbe foglaltatta - összegezte a Barcsay életutat és stílust Einspach Gábor.

Barcsay Jenő erdélyi fejedelmi család késői leszármazottja, szegénységben nevelkedett, Kolozsvárott, Szamosújváron és a nagyenyedi kollégiumban tanult, majd zenésznek készült, de pénzhiány miatt abból nem lett semmi. 1919-ben Magyarországra jött és beiratkozott a Magyar Képzőművészeti Főiskolára, Vaszary János és Rudnay Gyula voltak a mesterei.

Párizsban volt ösztöndíjas, Modigliani, Braque, Matisse munkássága hatott rá a leginkább. Párizs után Perugiában, Rómában, Assisiben és Firenzében volt tanulmányúton.

A művész az 1928-ban megalakult Szentendrei Festők Társaságához egy év múlva csatlakozott és ettől kezdve a nyarakat Szentendrén töltötte.

1945-ben Szőnyi István festőművész meghívta Barcsay Jenőt anatómia és szemléleti látszattan professzornak a Képzőművészeti Főiskolára, ahol egészen nyugdíjazásáig tanított. Világhírű lett Művészeti anatómia című kötete, amelyet számos nyelvre lefordítottak és tankönyvként is használják a művészeti akadémiákon.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés