bezár
 

színház

2011. 11. 16.
Equus-bemutató a Thália Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Peter Shaffer Equus című drámáját mutatja be a Thália Színház; a szerdától látható előadás két főszerepét Alföldi Róbert és Szamosi Donáth alakítja, a produkcióban többek mellett játszik Béres Ilona és Kútvölgyi Erzsébet is.

Szkéné színház

Peter Shaffer világhírű drámájának ősbemutatója 1973-ban Londonban volt. Budapesten 1980-ban Darvas Iván és Gálffi László főszereplésével tartották meg a premiert.

Az elmúlt években az egész világon újra elindult az "Equus-hullám", amely Magyarországot is elérte - olvasható az előadás ismertetőjében.

Novembertől a Thália Színházban Martin Dysart pszichiáter szerepét Alföldi Róbert, Alan Strangot Szamosi Donáth alakítja. A Dicső Dániel rendezte előadásban többek mellett látható Béres Ilona és Kútvölgyi Erzsébet is, aki a budapesti ősbemutatón a fiatal lány, Jill szerepét játszotta.

Alföldi Róbert az MTI-nek elmondta, hogy a Vígszínház egykori előadását sajnos nem látta, csak a legendáját ismeri.

Arra a kérdésre, hogy miért izgalmas most játszani a darabot, úgy válaszolt: minden bonyolult szerepet érdekes játszani, minden pillanatban. "Ez a darab a lélek zavaros bugyrainak gyógyítását, a szabadság határait vizsgálja" - fogalmazott, hozzátéve, hogy "ez ma különösen érdekes kérdés, egy olyan társadalmi közegben, ahol egyre inkább megpróbálják megszabni a művészet határait".

A szerző, Peter Shaffer a darab 2007-es londoni bemutatója kapcsán úgy fogalmazott: az Equus a maga módján egy detektívtörténet, ahol minden bűnjel az első felvonásban van elrejtve. Alföldi Róbert ezzel kapcsolatban elmondta: egy bűneset lelki felderítése a darab, tehát ilyen szempontból tényleg egy nyomozás, azzal a különbséggel, hogy nem a gyilkos kilétét kell felderíteni, hanem annak szándékait.

A rendezővel, a partnerekkel folytatott közös munkáról szólva arról beszélt: mint minden munkafolyamatban vannak jó és vannak rosszabb pillanatok. "Igazán nagy boldogság volt viszont Béres Ilonával együtt lenni, együtt dolgozni, vele kezdtem a pályámat, még főiskolásként" - tette hozzá.

A darab története szerint Alan Strang, a zavart elméjű fiú, egyetlen éjszaka alatt megvakít hat lovat egy patakéssel, ezért pszichiátriai kezelés alá kerül. Martin Dysart pszichiáter feladata feltárni az utat, ami a szörnyű bűntettig vezetett.

A kezelések során a fiú és Dysart idegölő csatákat vívnak, hogy megismerjék egymás titkait. De végeredményben ki kinek a páciense? A fiú és orvosa között szövődő kapcsolat mindkettejük életét megváltoztatja, de vajon megmenti-e...?" - ezekre a kérdésekre is keresi a választ az előadás.

A darabot Göncz Árpád fordította, az előadás díszlete Cziegler Balázs, a jelmez Bognár Hajnalka munkája. A produkciót a bemutatót követően november 16-án és 17-én, december 4-én és 5-én és január 8-án is láthatja a közönség.

Az Equusból film is készült 1977-ben, Sidney Lumet rendezésében, Richard Burton és Peter Firth főszereplésével. A darab 2007-es londoni felújítása nagy sajtóvisszhangot kapott, miután Alan Strang szerepét a Harry Potter-filmek főhősét játszó Daniel Radcliffe vállalta. A produkciót a West End után a Broadway-en is bemutatták.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés