bezár
 

art&design

2011. 11. 16.
Múzeumot rendeznének be egy székelyföldi alagútban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szokatlan helyen, egy régi közlekedési alagútban terveznek múzeumot kialakítani Székelyföldön.

prae.hu

A szekelyhon.ro internetes hírportál emlékeztet arra, hogy közel hat éve helyezték használaton kívül a Gyilkos-tótól a Békási-szoros irányába vezető úton lévő régi közlekedési alagutat. A múlt század elején a hegy gyomrába vájt átjárónak a jövőben ismét rendeltetése lesz, de nem a közlekedést, hanem a kultúrát szolgálja majd.

Csergő Tibornak, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum igazgatójának az ötlete nyomán ugyanis múzeumi részleget alakítanának ki benne.

Az ötletgazda elmondta, hogy ez a korántsem szokványos helyen berendezett múzeum növelné a Gyilkos-tó turisztikai vonzerejét. Az igazgató szerint geológiai kiállításokat, a vidék növény- és állatvilágát ismertető kiállításokat rendeznének be.

Ezen kívül egy alpinizmus részlegnek is helyet biztosítanának, a tervek szerint itt lennének láthatók Erőss Zsolt hegymászó expedícióinak kellékei és fotói.

"A múzeumnak is, a városnak is, az üdülőtelepnek is jó lenne" - magyarázza Csergő Tibor, hozzáfűzve, hogy már jó ideje tervezi egy múzeumi részleg létesítését az üdülőtelepen, erre megfelelő helyet azonban eddig nem talált.

Az alagút átalakítása egyelőre még csak elképzelés, megvalósításához tisztázni kell még a tulajdonjogi és adminisztrációs kérdéseket.

A használaton kívüli alagút a román Országos Autópálya Társaság kezelésében van, az elképzelt létesítményt csak akkor lehetne létrehozni, ha a társaság az alagutat Gyergyószentmiklós ügykezelésébe adná át.

A tervekről Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök már említést tett az útügyi társaság vezetőinek, akik a hírek szerint nyitottnak mutatkoztak a kérdésben.

A pénz megszerzése későbbi feladat, mindenekelőtt tisztázni kell, hogy a hely egyáltalán el tud-e látni múzeumi funkciókat, ezért épületgépészeti szempontból kell előbb megvizsgálni, majd pedig azt is fel kell térképezni, hogy a létesítmény miként felel meg a látogatók civilizált fogadását biztosító követelményeknek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés