bezár
 

irodalom

2011. 11. 15.
Ötven éves a szlovéniai magyar irodalom
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötven éves az önálló szlovéniai magyar irodalom, erre emlékezve tartanak kétnapos konferenciát szerdán és csütörtökön a lendvai Bánffy Központban.

prae.hu

Fél évszázada, 1961-ben megjelent Muraszombaton (Murska Sobota) az első szlovéniai magyar verseskötet, Vlaj Lajos (1904-1966) Versek című kötete. Ennek megjelenésétől tekintik az önálló szlovéniai magyar irodalom megszületésnek. A fél évszázadra emlékezve tartják meg a két napos Bánffy Napokat Lendván, a szlovéniai magyarság kulturális központjában.

A szerdai konferenciát Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) helyettes államtitkára, valamint Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke nyitja meg.

A szlovéniai magyar irodalom elhelyezkedése a délvidéki magyarok irodalmában címmel Kontra Ferenc szerkesztő, író, kritikus tart bevezető előadást - olvasható a konferenciáról az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ezt követően Zalai és muravidéki irodalmi kapcsolatok, együttműködési pontok címmel Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője, a Pannon Írók Társaságának elnöke szólal fel.

A szlovéniai magyar irodalom múltjáról, jelenéről és jövőjéről Bence Lajos, a Muravidéki Magyar Tudományos Társaság elnöke, a Muratáj szerkesztője, író, költő beszél majd.

A szerdai konferenciát hozzászólások és az "Igét őrizve" - válogatás a muravidéki magyar irodalom kincsestárából című irodalmi műsor zárja.
A Bánffy Napok keretében november 18-án, csütörtökön rendhagyó irodalmi órákat tartanak a muravidéki kétnyelvű általános iskolákban és a Lendvai Kétnyelvű Középiskolában.

Végül megkoszorúzzák az 1998-ban elhunyt Szúnyogh Sándor szlovéniai magyar újságíró, költő, televíziós szerkesztő sírját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
irodalom

Tóth Júlia Éva volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés