bezár
 

zene

2011. 11. 14.
Washingtonban díjazták a Takács Quartetet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koncertet adott vasárnap a washingtoni magyar nagykövetségen a Takács Quartet, az esemény végén a világhírű zenekar négy tagja átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét.

prae.hu

A kitüntetést az együttesnek Bartók Béla és Kodály Zoltán zenéjének magas színvonalú, autentikus előadásmódjáért, a magyar zeneművészet hírnevének öregbítéséért, a magyar népzene népszerűsítéséért, valamint a nemzetközi komolyzenei kritika által is elismert, kiemelkedően sikeres kamarazenei teljesítményéért adományozta Schmitt Pál köztársasági elnök.

A kitüntetéseket Szapáry György nagykövet nyújtotta át a Takács Quartet jelenlegi tagjainak: Edward Dusinberre elsőhegedűsnek, Schranz Károly másodhegedűsnek, Geraldine Walther brácsásnak és Fejér András csellista magyar állampolgár.

A vonósnégyest 1975-ben alapította a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia négy hallgatója, Takács-Nagy Gábor, Schranz Károly, Ormai Gábor és Fejér András. Az együttes 1983 óta a Coloradói Egyetem rezidens kamarazenekara.

A számos rangos elismeréssel, egyebek között Grammy-díjjal, a BBC Music Magazine és a Gramophone magazin díjaival kitüntetett vonósnégyes évente kilencven koncertet ad világszerte, s állandó tagja az Aspeni Nyári Fesztiválnak, valamint a Santa Barbara-i Zeneakadémiának. A Takács Quartet a londoni Guildhall Zeneakadémia vendégzenekara.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés