bezár
 

zene

2011. 11. 14.
Mini együttes: újra együtt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Újra a negyven évvel ezelőtti, ma már klasszikusnak számító felállásban játszik együtt a Mini együttes; a magyar rockzene történetének egyik meghatározó formációja szombaton egykori törzshelyén, a Budavári Művelődési Házban idézi fel a múltat - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

prae.hu

A hazai progresszív rock egyik megteremtője 1971 és 1973 között zenélt együtt a következő összeállításban: Török Ádám (fuvola, ének), Nagy István (basszusgitár), Papp Gyula (billentyűs hangszerek) és Németh Tamás (dob). Ez idő alatt a Mininek mindössze három kislemeze jelenhetett meg, így a korszakról csak ezek, a Vissza a városba című válogatáson azóta CD-n is megjelent felvételek, valamint a Fruit Pebbles címmel 2008-ban alacsony példányszámban kiadott, 1972-ben rögzített dalokat tartalmazó vinyl nyújt áttekintést.

A négyes idén ősszel újra együtt játssza a Mini akkori sikereit, köztük a Kereszteslovagot, a Gőzhajót, a Délelőttöt, a Halványkék gondolatot vagy a két feldolgozást Bartók népdalgyűjteményéből.

1971 és 1973 között a Török-Nagy-Papp-Németh négyes óriási érdeklődés mellett ingyenes május 1-jei koncerteket adott a Tabánban, ORI-turnén vett részt az Illés zenekarral és az LGT-vel, valamint állandó fellépő volt a Budai Ifjúsági Parkban is.

A november 19-i koncert helyszíne, a Budavári Művelődési Ház, más néven Bem-rockpart évtizedeken át volt Török Ádám és a Mini klubja; a zenész több mint 900 alkalommal játszott ezen a helyen.

A Mini 1968-ban alakult Török Ádám vezetésével, 1978 óta tizenegy lemeze jelent meg és ma is aktív. Az 1971-73-as felállásból Papp Gyula zeneszerző-billentyűs, aki a Mini után a Skorpióban, a Dinamitban és a P. Mobilban játszott, november végén ünnepli 60. születésnapját, a Bem-rockpart pedig 45 éves - szerepel a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés