bezár
 

zene

2011. 11. 13.
Gyertyafényes akkordcitera-koncert Fehérvárcsurgón
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyertyafényes akkordcitera-koncertet ad Lorenz Mühlemann svájci művész pénteken a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély közelmúltban felújított főépületében.

prae.hu

Fekete Ágnes, a Károlyi József Alapítvány munkatársa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a hagyományos Szent Erzsébet-napi hangversenyen akkordciterán klasszikus és népzenei darabokat hallhat majd a közönség. Lorenz Mühlemann először koncertezik Magyarországon, fellépését a budapesti svájci nagykövetség támogatása tette lehetővé.

A zeneművész a trachselwaldi Svájci Citera Kulturális Központ igazgatója, 1977 óta gyűjti és állítja helyre az akkordciterákat, játszik, tanít és zenedarabokat szerez, számos könyv és CD szerzője.

A főként Szlovéniában, Ausztriában és Svájcban elterjedt húros hangszert pengetéssel szólaltatják meg. Hangja nem hasonlítható a magyar citeráéhoz, az akkordciteránál a dallamot ugyanis a jobb kéz, a kiegészítő akkordokat pedig a bal kéz játssza.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban Szent Erzsébet-nap alkalmából évek óta rendeznek gyertyafényes koncerteket neves hazai és külföldi előadók részvételével. A Károlyi József Alapítvány ugyanis számos kulturális és tudományos programmal is bekapcsolódik az európai kulturális központok hálózatának tevékenységébe.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés