bezár
 

építészet

2011. 11. 11.
Felújították a büki Kóczán-házat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Felújították Bükön az úgynevezett Kóczán-házat, egy 1850-es években épült tömésfalas zsúptetős épületet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázati támogatásával.

prae.hu

Szabó András, a vasi kisváros aljegyzője az MTI-nek pénteken elmondta: a település 2009 januárjában nyújtotta be pályázatát a hivatalhoz a vidéki örökség megőrzésére igénybe vehető támogatásra. Több mint 11 millió forintot ítéltek meg az önkormányzatnak, amely saját forrásaiból a felújítás költségeihez további 7,9 millió forintot adott hozzá.

A Kóczán-házat, vagyis Kóczán Ferenc egykori cipészmester házát a magyar államtól kapta meg Bük, mivel örökösök már nem jelentkeztek érte, a műemléki védelem alatt álló épület állaga pedig erősen leromlott.

A településen korábban nem volt olyan épület, amelyben a korabeli eszközök, használati tárgyak bemutathatóak lettek volna, ezért kézenfekvő ötlet volt a környék egyetlen igazi zsúptetős házának felújítása és közösségi, kulturális és idegenforgalmi célokra való hasznosítása.

Szabó András elmondta: szeretnék "belakni" a felújított házat, kézműves bemutatókat, helytörténeti foglalkozásokat tartanak majd benne, de terveik között szerepel a ház mellett egy pajta felépítése és az épület udvarának rendbetétele is.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Breuer Marcell emlékkiállítás Pécsett
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is
építészet

Interjú Kőszeghy Flórával

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés