bezár
 

irodalom

2011. 11. 11.
Tizenegyedszer adják át a Hazám-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
zeizel Endre genetikus, Grendel Lajos író, Huszár Tibor szociológus, Konok Tamás festőművész, Pécsi Ildikó színművész, Rolla János karnagy és Szinetár Miklós rendező kapja meg idén Hazám-díjat; a XXI. Század Társaság által 11. alkalommal odaítélt elismeréseket szombaton Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében adják át.

prae.hu

A Hazám-díj kuratóriuma a kitüntetést minden évben azoknak a művészeknek és tudósoknak adományozza, akik a magyar közgondolkodásban, az ország tudományos, illetve kulturális és művészeti életében kiemelkedő tevékenységet folytattak, életművükkel Magyarországot szolgálták - mondta Kocsis András Sándor, az elismerést alapító XXI. Század Társaság elnöke, egyben a Hazám-díj kuratóriumának tagja pénteken az MTI-nek.

Mint emlékeztetett, a 2001-ben alapított díj József Attila Hazám című költeményéről kapta nevét, az elismerést azért kapják heten, mert a versciklus hét szonettből áll.

A könyves szakember tájékoztatása szerint a díjra a társaság tagjai tehettek javaslatot; a kuratórium idén 54 jelölt közül választott. A kitüntetett személyiségek közé minden esztendőben egy külhoni magyar művészt vagy tudóst is beválogatnak.

Idén Grendel Lajos szlovákiai magyar író, kritikus, egyetemi tanár részesül Hazám-díjban a határon túlról, a díjazott azonban Kocsis András Sándor elmondása szerint egészségügyi problémái miatt nem tudja személyesen átvenni az elismerést.

A Hazám-díj kuratóriumának tagja Ágh Attila közgazdász, Hovanyecz László újságíró, Kocsis András Sándor, Révész Tamás egyetemi tanár, Romsics Ignác történész, Vámos Tibor villamosmérnök, a kuratórium elnöke és Varga Gyula professor emeritus.

A XXI. Század Társaság tagjai a hagyományoknak megfelelően a díjkiosztó ünnepség előtt koszorút helyeznek el József Attila sírján a Fiumei úti temetőben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés