bezár
 

színház

2011. 11. 10.
Mohácsi István rúdugrása a Centrál Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mohácsi István Francia rúdugrás című "szextettjét" mutatja be pénteken a fővárosi Centrál Színház. A darabot a szerző viszi színre; az író-dramaturg első rendezésében Kovács Patrícia, Herczeg Adrienn, Pál András, Felhőfi Kiss László, Urbán Tibor és Szabó Vera játszik.

Szkéné színház

Az Orlai Produkció és a MaNNa közös előadását a Centrál Színház kisszínpadán a bemutatót követően november 12-én és 23-án is láthatja a közönség - olvasható a darab MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Mint írták, a Francia rúdugrás egy habkönnyű darab, ami a 19. századi francia bohózatok és napjaink amerikai sitcom-jának elemeiből és humorvilágából építkezik.

A darabot többek között Boccaccio erotikus novellái ihlették, de a mai nézőnek írta a szerző. Nagyon hasonlít a tévés sitcomhoz: az egyik vicc követi a másikat, a dramaturgia gyors, sodró lendületű. "Azt szerettem volna elérni, hogy a tévéhez szokott néző egy másodpercig se unatkozzon" - fogalmazott Mohácsi István.

A szerző kitért arra, hogy a Francia rúdugrást egy pécsi felolvasószínházi esten hallhatta először a közönség.

Az első felolvasás olyan sikeres volt, hogy minden hónapban megismételték, ugyanazzal a szereposztással. A rendhagyó helyzetnek köszönhetően a színészeknek így több lehetőségük is adódott ízlelni a szöveget, találkozni a karakterekkel: a felolvasóestek folyamán elkezdett életre kelni egy előadás.

Mint a szerző kiemelte, a humor fontos ahhoz, hogy a szexuális témákat-problémákat elegánsan, de valahol mégis húsbavágóan tudjuk kezelni. De nem a vaskos, alpári, polgárpukkasztó, hanem az elegáns és finom, a majdnem kimondott és mégsem mesterkélt, mindenki számára elfogadható humor. Mohácsi István azt szeretné, ha mind a két nem magára ismerne, és mind a nők, mind a férfiak rájönnének, hogy nincsenek egyedül.

A darab története szerint a szexuál-parapszichológus guruhoz egy viharos éjjelen két fiatal pár érkezik, hogy rendbe tegye omladozó kapcsolatukat. "A keresztül-kasul bonyodalmas ötöshöz nemsokára egy vadító hatodik is kapcsolódik, így készen áll a szextett: és ez az együttes nem ismeri a kéziféket" - olvasható a darab ismertetőjében.

"Egy sodró lendületű, és még fülledtebb erotikájú komédia a párkapcsolatokról, a szex titkos szabadkőműveseiről, és magáról a szexről azoknak, akiknek kevés a Káma Szútra. Egy darab arról, amit még a chatszobában sem mersz megbeszélni, és talán még az is kiderül, hogy milyen küzdősport a francia rúdugrás" - írták az előadásról.

Mohácsi István dramaturg több darabot írt már közösen bátyjával, Mohácsi János rendezővel. Az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik semmiségbe című, a Nemzeti Színházban bemutatott darabjukat a színikritikusok az elmúlt évad legjobb előadásának választották.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Bartók György szerzői estje a Fugában
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés