bezár
 

színház

2011. 11. 10.
Kína egyik legkiválóbb bábművésze és bábkészítője a Trafóban
2011. november 11-12., 20h, Trafó - Kortárs Művészetek Háza, 1094 Budapest, Liliom u. 41.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
2011. november 11-12-én 20 órakor "örökség, történelem és kézfej":Yeung Faï kínai bábkészítő és bábjátékos Hand Stories című bábszínházi előadása lesz látható a Trafóban. Az előadás családi vállalkozás: Yeung Faï elkészíti a bábut, a húga ruhát varr rá, aztán előadják felmenőik történetét – így tárul a nézők elé bábművészet és bábművészek meséje a 60-as évek Kínájától napjaink Franciaországáig.
Yeung Faï 1964-ben született Kínában, a családjában immár az ötödik olyan generáció tagjaként, amelyik hagyományos kínai bábművészettel foglalkozik. Négy éves korától tanulta a mesterséget apjától, akinek a kulturális forradalom megváltoztatta az életét. Yeung Faï ma Hongkongban él, fáradhatatlanul gyakorolja mesterségét és az egyik legjelentősebb bábkészítő-művész Kínában.

Yeung Faï az elmúlt években számos filmben és színházi előadásban dolgozott, tanította a Zhanzou School of Puppetry hallgatóit, megalapította a saját társulatát és természetesen bejárta a világot különlegesen szép előadásaival; rendszeresen mutatja be műveit például Franciaországban.

A Scenes of Peking Opera című egyszemélyes produkciójával közel húsz éven át turnézott világszerte Ázsiától Amerikán át Európáig – Yeung Faï pontosan e turnésorozat során ébredt rá, hogy beszélnie kell saját történtéről, saját élményeiről, emlékeiről, amely egyúttal természetesen a kínai bábművészet története is egy egészen intim, személyes nézőpontból.

A 2011 elején bemutatott Hand Stories ugyanis arról számol be, hogyan tartóztatták le Yeung Faï apját a kulturális forradalom idején, hogyan kiáltották ki a rendszer elárulójának, hiszen a forradalom lelkes hívei semmire sem tartották azt a művészi hagyományt, amit követett. Yeung Faï apja nem élte túl a börtönt… Ennek a megrázó és fontos élménynek a feldolgozása az előadás, amely gyönyörűen ötvözi a politikai tartalmat a minden korosztály számára lenyűgöző formával és technikával. Ez a sajátos rétegzettség az előadás egyik legmegkapóbb tulajdonsága: a kézzel készített, színes-szépséges, tökéletesen kidolgozott, apró, emberarcú bábokat, vagy éppen a fekete pikkelyekkel borított sárkány figuráját tátott szájjal figyelik a legkisebbek, míg a történelmi háttér, a családi történet kultúrpolitikai vonatkozásai mélyen elgondolkodtatják a felnőtt közönséget.

<iframe width="420" height="243" src="http://www.youtube.com/embed/3ElM5CZONt8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

„A tradicionális bábszínházat gyakran élesen elválasztják a kortárs bábművészettől – ez az előadás (a Hand Stories) pontosan azt mutatja meg, hogy az ősi technikák folyamatos változásban vannak… Így tanultam én magam is a báb művészetét, ezt tapasztaltam meg és bízom benne, hogy ezt adhatom tovább egy új generációnak.” (Yeung Fai)


Az előadáshoz Különóra is tartozik:

November 12-én, szombaton 18:30-tól Balázs Zoltán színész, rendező, a Maladype Társulat művészeti vezetője beszél báb és színház kapcsolatáról a Trafó Kávézóban, mindenkit szeretettel vár ide.


Hand Stories
Tervezte, rendezte és előadja / Concept, director and presenter: Yeung FAÏ
Asszisztens / Assistant: Yoann PENCOLÉ
Zene / Music: Colin OFFORD
Videó / Video: Yilan YEH
Fény / Light: Christophe KEHRLI
Hang / Sound: Patrick CIOCCA
Külső szem / Outside eye: Pauline Thimonnier
Művészeti tanácsadó / Artistic consultant: Thierry TORDJMAN

Az előadást 10 éves kortól ajánlják.

Produkció / Production: Theatre Vidy-Lausanne
Kooprodukciós partner / Co-production: Theatre Jeune Public of Strasbourg – CDN Alsace; Théâtre des marionnettes de Genève
Támogató / With the support of: „Institut International de la Marionnette” – Charleville-Mézières


Szkéné színház

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés