bezár
 

art&design

2011. 11. 09.
Szarvas Zsuzsa magas finn kitüntetést kap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Finn Oroszlán Lovagrend első osztályú érdemrendjét adományozta Szarvas Zsuzsának, a Néprajzi Múzeum főigazgató-helyettesének Tarja Halonen köztársasági elnök a (M)ilyenek a finnek? – Finnország magyar szemmel című nagyszabású kiállítás elkészítéséért. A kitüntetést csütörtökön 14 órakor adja át Szarvas Zsuzsának Jari Vilén budapesti finn nagykövet a rezidencián.

prae.hu

Szarvas Zsuzsa ötlete volt a kiállítás tematikája: a hagyományok bemutatása, a modern Finnország megismertetése és a sztereotípiák leleplezése.

A tárlatnak köszönhetően a Finnországról alkotott kép árnyaltabbá és komplexebbé, Finnország kultúrája pedig közismertebbé vált Magyarországon.

A főigazgató-helyettes gondoskodott a kiállításhoz kapcsolódó, különleges időszaki bemutatókról, közönséget vonzó programokról, valamint a kiállítás finanszírozásának koordinálásáról is.

2009 és 2011 között Finnország számára ez a kiállítás volt az egyik legfontosabb külföldi kulturális projekt, amely újszerű módon mutatta be a finn hagyományokat és egyúttal az olyan sikeres vállalatokat, mint a Marimekko, a Nokia, az Iittala és a Fiskars.

A kétéves nyitvatartási idő alatt a tárlatot csaknem 90 ezren látogatták meg, tavasszal, a magyar EU-elnökség fél éves időszaka alatt pedig a bemutatót az EU-értekezletekre érkező sok külföldi vendég is megtekintette.

Szarvas Zsuzsa néprajzkutató hosszú ideje foglalkozik a finn és magyar tárgyi kultúrával, a paraszti kultúra változásával, sokat dolgozott terepen és kiválóan beszél finnül. Naprakész és tájékozott a finn néprajzi muzeológia legújabb törekvéseiben, amit a magyar tudományos életben általa szervezett finn-magyar néprajzi szimpóziumok és előadásokon folyamatosan, széles körben közvetít.

Ez volt minden idők legátfogóbb, Finnországot és a finnséget bemutató általános kiállítás Magyarországon - írta az MTI-nek eljuttatott közös közleményében a Néprajzi Múzeum és a finn nagykövetség.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Az acb Galéria Redők című tárlatáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés