bezár
 

színház

2011. 11. 09.
Konferencia a táncművészetről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kultúra - érték - változás a táncművészetben, a táncpedagógiában és a tánckutatásban címmel a Magyar Táncművészeti Főiskola másfél napos nemzetközi tudományos konferenciát rendez a magyar tudomány ünnepéhez kapcsolódva pénteken és szombaton.

Szkéné színház

Ez már a harmadik tánctudományi konferencia, amelyet a főiskola szervezett meg - közölte az MTI-vel Schanda Beáta művészeti menedzser, a szervező bizottság tagja.

A másfél napon hazai és külföldi előadók cserélnek eszmét a legkülönbözőbb témákban, egyebek mellett a tánc és a zene, a tánc és az irodalom kapcsolatáról, az oktatásról, a tehetséggondozásról, a kritikáról, az intézménytörténetről, a műelemzésről, a kinetográfiáról és természetesen beszámolnak legfrissebb kutatási eredményeikről.

Szó esik például azokról az adatokról, amelyek a volt operaházi balettiskola történetét gazdagítják.

Elhangzik előadás a Madzsar Alice-féle mozdulatművészeti iskola oktatási rendszerében végbement változásokról, a 19. és 20. század fordulóján Madzsar Alice előbb a női testkultúrával, a modern női torna bevezetésével foglalkozott, majd a modern színpadi kifejezésformákkal.

Beszélnek arról, hogy a magyar néptáncoktatás módszertanának fejlesztése miként lehetséges a Lábán-notáció alkalmazásával. Lábán Rudolf a róla elnevezett táncírási módszert fejlesztette ki.

Elemzik a táncstílusok találkozását a modern társastáncban, továbbá a néptánc új útjait. Két előadás is érinti a táncművészet és zeneművészet kapcsolatát, az egyik a Dohnányi Ernő muzsikájára készült Seregi László-koreográfia tükrében, a Változatok egy gyermekdalra című kompozíció kapcsán.

Bemutatják azt is, milyennek látszik a Magyar Táncművészeti Főiskola a külföldi hallgatók szemüvegén át. Az idén ismét lesz hallgatói szekció, ahol a jövő kutatói utánpótlását biztosító fiatalok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra - fűzte hozzá Schanda Beáta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés