bezár
 

art&design

2011. 11. 09.
Elhunyt Fitz Jenő régész
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Életének 91. évében elhunyt Fitz Jenő nyugalmazott megyei múzeumigazgató, Fejér megye és Székesfehérvár díszpolgára, elhivatott tudós, régész - tudatta a Fejér Megyei Önkormányzat szerdán az MTI-vel.

prae.hu

A Széchenyi-díjas régész, a Tác melletti ókori római város, Gorsium feltárója az ókortudomány egyedülálló értékével gazdagította a megyét és a tudományos életet - olvasható a közleményben.

Fitz Jenő 1920. február 5-én született Budapesten, 1943-ban végzett a Pázmány Péter Tudományegyetem történelem-művészettörténet-régészet szakán. 1946 és 1949 között a Pázmány Péter Tudományegyetem Klasszika Archeológiai Intézetének gyakornoka, majd tanársegéde, 1949-től 1985-ig a székesfehérvári István Király Múzeum igazgatója volt.

1962 és 1985 között egyidejűleg a Fejér megyei múzeumok igazgatói tisztét is betöltötte.

Ő vezette a gorsiumi ásatásokat. Több hazai és külföldi tudományos társaságban töltött be vezető tisztségeket: elnöke volt a Magyar Régészeti és Művelődéstörténeti Társulatnak, vezetőségi tagja a Nemzetközi Görög-Latin Epigráfiai Társaságnak, rendes tagja volt az osztrák és német régészeti intézetnek, emellett szaklapok szerkesztőjeként is tevékenykedett.

Fitz Jenő 1985-ben lett a régészettudományok doktora, kutatásainak középpontjában a római birodalom története, ezen belül is a Pannóniában és a többi Duna-menti provinciában létrehozott polgári és katonai szervezetek felépítésének és működésének tanulmányozása állt. Ezekben a témakörökben kiemelkedik négykötetes munkája, a Die Verwaltung Pannoniens in der Römerzeit (Pannónia közigazgatása a római időkben). 1998-ban adták ki a Pannónia születése című művét.

Tudományos munkásságának legnagyobb elismeréseként 1997-ben Széchenyi-díjjal tüntették ki, 2005-ben Magyar Örökség-díjat vehetett át. Emellett számos más díjjal is elismerték munkásságát, 1993-ban a Fejér megye díszpolgára, 1994-ben Székesfehérvár díszpolgára lett.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés