bezár
 

színház

2011. 11. 08.
Máté Lajostól 21-én vesznek végső búcsút
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Máté Lajos rendezőtől, az Új Színház örökös tagjától november 21-én, hétfőn 15 órakor a Fiumei úti sírkert ravatalozójában, majd szóróparcellájában vesznek végső búcsút - tudatta a család és az Új Színház kedden az MTI-vel.

Szkéné színház

Máté Lajos rendező, az 1970-es, 1980-as évek színházi amatőrmozgalmának legendás alakja október 29-én, életének 84. esztendejében hunyt el.

Máté Lajos még húszéves sem volt, amikor már rendezőasszisztensként dolgozott - vagy ahogy akkor mondták, samesz volt - a Várkonyi Zoltán vezette Művész Színházban.

Néhány félbehagyott bölcsészettudományi szemeszter után ragadt a színház világában, ahonnan soha többé nem szabadult: rendezőként, színésznevelőként, pályakezdőket útjukra bocsájtóként tevékenykedett - olvasható az Új Színház honlapján.

A Művész Színház megszüntetése után a Major Tamás vezette Nemzeti Színházban "sameszkedett" tovább. Közben hivatalos bizottság előtt levizsgázott a rendezés tudományából. Rendezőként Győrben és Békéscsabán dolgozott, majd otthagyta a hivatásos színházi világot. Az akkoriban Népművelési Intézetnek nevezett hivatal képviselőjeként amatőr társulatok pártfogója lett.

A Criticai Lapok Alapítvány kiadásában 2005-ben jelent meg Máté Lajos naplója, a Samesz voltam a Művész Színházban. Ekkor lett tizenegy művésztársával együtt a Művész Színház egykori épületében működő Új Színház örökös tagja.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés