bezár
 

art&design

2011. 11. 07.
Art Market Budapest: tízezer feletti látogató, nemzetközi siker
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A várakozásokat jelentősen felülmúló sikerrel zárult Magyarország egyetlen nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, a Közép- és Kelet-Európa képzőművészetének bemutatására összpontosító Art Market Budapest.

2011. október 27-től néhány napra Budapestre összpontosult a nemzetközi művészeti világ figyelme: az Art Market Budapest 2011 nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárt már annak megnyitása előtt fokozott figyelem kísérte, a kiállítási csarnokban elfogytak a helyek, így nem fért be minden jelentkező a vásárnak otthont adó Millenáris B Csarnokába. Az idén első évben nemzetközi vásárként megrendezésre került Art Market Budapest, Közép- és Kelet-Európa képzőművészeti vására összességében 65 önálló kiállítói standon mintegy 300 művész ezernél több alkotásával várta az érdeklődőket. Magyarország szinte valamennyi számottevő kortárs galériája mellett a régióból Ausztria, Szlovénia, Románia, Csehország, Észtország is bemutatkozott, már ebben az évben a kiállítók negyedrésze külföldről érkezett Budapestre. Az eddigi érdeklődések és az idei siker alapján a szervezők arra számítanak, hogy 2012-ben tovább, a mostaninak akár duplájára növekedhet a külföldi kiállítók száma.

A becslések szerint mintegy száz helyszíni eladás a galériák és művészeti projektek tekintetében bíztató átlag, amely a nemzetközi gyűjtői érdeklődés várható növekedése és a vásár pozíciójának megerősödése eredményeként a következő években szintén tovább emelkedhet. A galériák minimálisan 30 négyzetméteren állíthattak ki, amely döntés helyességét a kiállított anyag elrendezése és minősége megerősítette, hiszen ekkora alapterület kifinomult kiállítási koncepciók kialakítására is lehetőséget ad. Természetesen több ennél lényegesen nagyobb méretű stand is helyet kapott a vásáron: köztük a legjelentősebb kiállítók, például a Gaudens Pedit Galéria 120, az acb Galéria 100, a NextArt Galéria 80 négyzetmétert népesített be kortárs műtárgyakkal.

A kiállítótérben elhelyezett alkotásokból álló különlegesen színes anyagot több tucat fémszobor egészítette ki a kiállítási csarnok előtt Steel Promenade (vagyis acélból épült sétány) címen megrendezett látványos szabadtéri kiállítás keretében.

A vásár által kiemelten kezelt témák közé nem véletlenül került a magyar és közép-európai fotóművészet, hiszen a 20. század globális fotóművészetét meghatározó alkotók, André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassai, Robert Capa és mások Magyarország és a régió egyfajta specialitásává tették ezt a művészeti ágat. A fontos gyűjteménnyel rendelkező Magyar Fotográfiai Múzeum mellett mintegy tucatnyi kereskedelmi galéria mutatott be fotóanyagot, Budapestre érkezett Szlovénia vezető fotógalériája, bemutatkozott a Mai Manó Ház illetve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jóvoltából a legfiatalabb fotós generáció is. A témához kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen részt vett Guillaume Piens, a jelentős párizsi képzőművészeti vásár, az Art Paris igazgatója és a Photo Paris korábbi igazgatója, Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, Dejan Sluga, a ljubljanai Photon Galéria tulajdonosa és Pőcze Attila, az Art Basel eddigi egyetlen magyar kiállítójaként ismertté vált Vintage Galéria vezetője.

Az ’Inside Art’ cím alatt megrendezett szakmai beszélgetéseken, amelyek közül néhányra nem jutott elég hely a váratlanul nagy számú érdeklődő közönségnek, részt vett továbbá Ursula Krinzinger, a legjelentősebb nemzetközi vásárok szinte állandó résztvevőjeként világszerte kedvelt bécsi Krinzinger Galéria tulajdonosa, az ismert hazai szakemberek közül pedig egyebek mellett Gulyás Gábor, a Műcsarnok illetve Bencsik Barnabás, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója, Gergely Marianna, művészettörténész, a Nancy G. Brinker Gyűjtemény tanácsadója, György Péter esztéta, Wesselényi-Garay Andor, építész, építészteoretikus, Vass László és Rechnitzer János nemzetközileg ismert műgyűjtők, és még tucatnyi más beszélgetőpartner. “Felemelő érzés volt részt venni a Közép-Kelet-Európa művészetével foglalkozó beszélgetésen a zsúfolásig telt teremben. Az Art Market Budapest nélkül aligha jöhetett volna létre ilyen sikerű szakmai eszmecsere.” – fogalmazott Nicola Trezzi.

Szintén kiemelt figyelmet kapott a vásáron a kortárs cigányművészet: a vásár területén mintegy hatvan alkotásból álló kiállítási szekcióként magángyűjteményekből válogatott cigány képzőművészeti anyag került kiállításra, bemutatkozási lehetőséget kapott egy kifejezetten cigány alkotókat bemutató galéria és egy cigány képző- és iparművészeket foglalkoztató projekt El-Hassan Róza képzőművész vezetésével. A művészeti és társadalmi szempontból egyaránt komplex és izgalmas témáról rendezett szakmai beszélgetés mellett a vásár meglepetésprogramjai között a Romani Design cigány ihletésű divatbemutatója egészítette ki a képzőművészeti tartalmat.

A vásárhoz támogatóként számos jelentős hazai és nemzetközi személyiség csatlakozott. Mint ismert, az Art Market Budapest védnöke Nancy G. Brinker, az USA kormányának korábbi protokollfőnöke, korábbi budapesti nagykövet, a Susan G. Komen alapítvány vezetője, az Egészségügyi Világszervezet jószolgálati nagykövete és a nemzetközileg is nagyra becsült diplomata, Martonyi János külügyminiszter. A vásár kuratóriumának tagja Soraya von Stubenberg, a Sotheby’s és az Uniqa kelet-európai tanácsadója, a már említett Nicola Trezzi, a Flash Art Magazin szerkesztője és a Prágai Biennálé vezető kurátora, Hegyi Lóránd, a Musée d'Art Moderne de Saint-Étienne Métropole, Európa egyik legjelentősebb kortárs múzeumának igazgatója valamint Gulyás Gábor, a Műcsarnok vezetője.

A szakmai beszélgetések mellett további kiegészítő programokat hoztak létre a szervezők, Art Week Budapest néven például a vásár területén és más budapesti helyszíneken összesen közel félszáz eseményt fogtak össze annak érdekében, hogy Budapest a vásár hetében egyfajta kortárs fesztiválvárossá váljon, és ezzel is bizonyítsa, joggal vált ezekre a napokra Közép- és Kelet-Európa képzőművészeti fővárosává.

A fiatal generáció művészetre nevelése és különleges igényeinek kielégítése a vásár szervezőinek kiemelt törekvése volt. A B.Braun támogatásával szervezett múzeumpedagógiai foglalkozások és gyermekprogramok közel félezer iskolást vonzottak a helyszínre. A körükben a kiállító galériák anyagára vonatkozóan szervezett népszerűségi szavazást a Léna & Roselli Galéria standja nyerte, ahol Oleg Kulik, a világszerte ismert orosz képzőművész fotósorozatát láthatta a közönség. A díjnyertes galéria az Art Market Budapest 2012 vásáron ezáltal kedvezményes részvételi lehetőséghez jut.

„2011-ben első alkalommal jött létre Közép- és Kelet-Európa kortárs képzőművészeti vásáraként az Art Market Budapest. A számok és az eredmények magukért beszélnek, egyértelművé vált, hogy a művészeti világnak szüksége van egy ilyen különleges, a régió művészetére összpontosító művészeti találkozóra. Annak érdekében, hogy a nagy európai vásárok mellett a gyűjtők és műkedvelők vásárnaptárában időben megfelelő hely jusson Közép-Kelet-Európának, rövidesen nyilvánosságra hozzuk az Art Market Budapest 2012 időpontját.” – nyilatkozta Ledényi Attila, a vásár igazgatója.

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Platon Karataev: Napkötöző
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés