bezár
 

art&design

2011. 11. 07.
Pekingben megnyílt Sárközy Pál kiállítása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egyhetes tárlaton mutatkozik be Sárközy Pál festőművész, Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök 84 éves édesapja Pekingben a belváros üzleti negyedében található egyik galériában.

prae.hu

Budapesti, kairói, szolnoki és moszkvai tárlata után Kínában is nagy érdeklődéssel fogadták a magyar művészt, aki saját és Werner Hornunggal közös munkáit vitte el Pekingbe az Abigail galéria szervezésében.

A kiállítás falait és belső tereit összesen 76 képpel és mintegy tucatnyi azonos formájú, de méreteiben és színében eltérő szoborral töltötték meg. Láthatók rajzok, akvarellek és olajfestmények, illetve a számítógépes közreműködéssel létrehozott művek, amelyek az alkotók szerint "a 21. századi digitális szürrealizmus" stílusában készültek.

Szerepel a tárlaton Sárközy két talán legismertebb képe, közülük az egyik fia portréja: Nicolas Sarkozy elnökké választása alkalmából kapta édesapjától. A kép 80 feldolgozott fotót tartalmaz, és Nicolas eddigi életének fontosabb állomásait örökíti meg.

A másik kép fő alakja a művész menye, Carla Bruni, a mű a házasságkötés alkalmából készült.

Sárközy Pál az MTI-nek elmondta: Kína vándorkiállításának fontos állomása, mivel az országot nem csak a világgazdaságban és a világpolitikában, de a művészeti életben is egyre jelentősebb tényezőnek tartja. "Nem tudom, mit csinálnánk Kína nélkül?" - fogalmazott.

Arra kérdésre, hogy a moszkvai kiállításra két külön képpel is készült, de a pekingire nem, Sárközy Pál azt válaszolta, hogy ennek egyedül az időhiány volt az oka. Hozzátette: az ötlet már megvan, a végleges forma és a kivitelezés még hátra van.

A festőművész azt is elárulta, hogy az euró megmentésének témáját dolgozza fel, emellett tervei között van egy újabb kombinált szoboralak is, amelynek ihletője két nő lesz.

Sárközy Pál és Werner Hornung kiállítását az Abigail Galéria és Aukciós Ház indította nemzetközi körútjára. Mint Hajdú Katalin, a galéria tulajdonosa elmondta, december közepén ismét hosszabb útra indulnak a képekkel: észak- és latin-amerikai turnéjuk első állomása Florida, Miami lesz.
nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A teremtett „képzelet” határtalansága
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés