bezár
 

art&design

2011. 11. 06.
Elkészült a Paradicsom kapujának restaurálása
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Reneszánsz remekművet restauráltak Firenzében. A Santa Maria del Fiore dóm keresztelő-kápolnájának híres Paradicsom kapuját húsz év alatt állították helyre.

prae.hu

November végétől a dóm múzeumában helyezik el a Paradicsom kapujának arannyal borított paneljeit. A felújított bejárat elemeit 2012. június 24-re rakják ismét össze a várost oltalmazó Keresztelő Szent János ünnepnapjára. A több mint félezer éves kapu számára a múzeumban speciális üvegtékát építettek, amelyben megfelelő hőmérsékleten tudják óvni a világörökség részét képző műemléket - számolt be arról a firenzei sajtó.

A Lorenzo Ghiberti alkotta Porta del Paradiso, a Paradicsom kapuja a rajta ábrázolt bibliai jelenetekről kapta a nevét. Az 1425 és 1452 között készült kapu a firenzei dóm keresztelő-kápolnájának keleti, a székesegyház homlokzatával szemközti bejárata. A műemlék az Arno-folyó 1966-os áradásakor rongálódott meg. A Firenzét ellepő víz a Paradicsom kapu hat jelenetét sodorta magával, és súlyos kárt okozott a bronzkapu aranyborításában is. A restaurálás 1990-ben kezdődött, amikor a bejáratot a mai napig látható másolattal helyettesítették.

A toszkán műemlékvédelem reményei szerint hamarosan sor kerülhet a szintén Ghiberti alkotta északi és az Andrea Pisano domborműveivel díszített déli kapu helyreállítására is. Csak pénz kell hozzá - jegyezték meg az újságok arra emlékeztetve, hogy a Paradicsom kapu helyreállítását egy japán cég finanszírozta.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé
art&design

Gondolatok Metzing Eszter The skin sees when the eyes touch című kiállításáról, Inda Galéria / Budapest

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés